Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

V košickej nemocnici pribúdajú deti s infekčnými hnačkami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

KOŠICE – Výskyt rotavírusových hnačiek sa v zimných mesiacoch dostáva do vrcholného štádia. Ako informovala hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice Košice Viera Horniaková, na II. Klinike detí a dorastu detskej nemocnice prijali v novembri 21 detí s rotavírusovou infekciou.

Podľa primárky Evy Bálintovej ide o významný nárast ochorenia vzhľadom na celkový počet 144 detí, ktoré sa v novembri liečili na klinike. „Väčšina detí bola vo veku do dvoch rokov a nákazu si priniesli z vonkajšieho prostredia. V nemocnici však nakazili aj ďalších piatich malých pacientov,“ konštatovala Bálintová.

Rotavírusovú hnačku spôsobujú agresívne rotavírusy, ktoré veľmi rýchlo napádajú tráviaci systém. Príznakom ochorenia sú vodnaté hnačky, môžu sa pridružiť bolesti hlavy, nevoľnosť, vracanie a vysoké horúčky. V najťažších prípadoch dieťa nie je schopné prirodzenou cestou prijať tekutiny, vtedy dieťa v nemocnici dostáva infúzie. Závažný stav trvá dva až tri dni, organizmus sa postupne spamätáva a v priebehu dvoch týždňov choroba odznie. Ako uviedla Horniaková, rotavírusová hnačka však nie je zanedbateľným ochorením. Na svete ročne zomrie na následky komplikácií pri rotavírusovej hnačke vyše 400 tisíc detí, pričom výnimkou nie sú ani krajiny s dobrým zdravotníckym systémom.

Na Slovensku pre rotavírusovú infekciu zažíva každý rok nepríjemné skúsenosti s dehydratáciou a následnou hospitalizáciou viac než 1 300 detí vo veku do piatich rokov. Odborníci upozorňujú, že počet hospitalizovaných detí je iba „vrchol ľadovca“, predstavujúci niekoľko percent všetkých prípadov rotavírusových hnačiek. Rotavírus je sezónny vírus a v Európe sa najčastejšie vyskytuje v jesennom a zimnom období. Ohrozuje najmä deti do piatich rokov života. Imunita voči nemu sa získava postupne, v dospelosti sa ťažší priebeh vyskytuje len pri celkovom oslabení organizmu. Deti je možné pred rotavírusovou infekciou ochrániť očkovaním. „Na svetovom trhu sú dve vakcíny proti ochoreniam spôsobeným rotavírusmi. Obidve sú registrované aj na Slovensku. Očkovať by sa malo do šiestich mesiacov veku dieťaťa, pretože práve u najmladších detí je vyššie riziko závažného priebehu ochorenia,“ informovala Ingrid Urbančíková, riaditeľka DFN Košice a členka Pracovnej skupiny pre imunizáciu Úradu verejného zdravotníctva SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu