Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Pre exstarostu Bielika navrhli za korupciu 5 rokov

Pavol Bielik
Pavol Bielik

BRATISLAVA/PEZINOK - Špeciálny prokurátor dnes navrhol trest päť rokov väzenia pre bývalého starostu bratislavskej mestskej časti Rača Pavla Bielika, ktorý je obžalovaný z korupcie. Okrem toho prokurátor pre Bielika žiadal zákaz vykonávať funkciu verejného činiteľa na sedem rokov a peňažný trest. Potvrdila to hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková.

Rovnaký trest vymeral Špeciálny súd Bielikovi ešte v januári 2007, avšak Najvyšší súd vlani rozsudok zrušil. Nový rozsudok nad Bielikom by mal súd vyniesť v utorok.

Bielikov prípad siaha do roku 2004, keď si podľa zrušeného rozsudku ešte ako starosta vypýtal úplatok päť miliónov korún (podľa konverzného kurzu takmer 166.000 eur) od podnikateľa Pavla Kollára. Starosta údajne žiadal peniaze za to, že Kollárova firma dostane povolenie na rekonštrukciu budovy a stavbu ďalších domov v Rači. Peniaze pre Bielika údajne vypýtal podnikateľ Jaroslav Šuščák, ktorému prokurátor navrhol v rámci záverečných rečí väzenie štyri a pol roka. Rovnaký trest mu už Špeciálny súd vymeral v roku 2007.

Prokurátor pre Bielika navrhol podľa Kudjákovej aj peňažný trest vo výške zhruba 16.500 eur (viac ako 497.000 korún). Politik opozičného KDH, ktorému strana pre obvinenie z korupcie neskôr pozastavila členstvo, vinu pred súdom vždy odmietal.

Súdy sa už zaoberali viacerými prípadmi údajnej korupcie predstaviteľov samosprávy. Najvyšší súd potvrdil tresty za úplatky pre bývalého primátora juhoslovenského Veľkého Medera Samuela Lojkoviča a exprimátora Čadce Jozefa Pohančeníka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu