Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vystavia Štefánikovo lietadlo Caproni

Replika lietadla M. R. Štefánika
Replika lietadla M. R. Štefánika

BRATISLAVA - Repliku talianskeho dvojplošníka Caproni Ca.33, v ktorom v roku 1919 tragicky zahynul pri pristávaní generál Milan Rastislav Štefánik, vystavia v novom termináli bratislavského letiska.

Cestujúci si budú môcť stroj prezrieť po dokončení odletovej haly na budúci rok. Novinárov o tom dnes informovali zástupcovia letiska a architektonickej kancelárie, ktorá interiér budovy navrhla.

Okrem modelu lietadla v skutočnej veľkosti bude život diplomata, ktorý sa zásadným spôsobom zaslúžil o vznik Československa v roku 1918, pripomínať aj grafika na jednej zo stien haly. S dizajnom trojmotorového dvojplošníka s rozpätím krídiel 22,2 metra by mali ladiť aj priestory pre registráciu pred odletom či fasáda obchodov.

Lietadlo Caproni letisku zapožičia Vojenské historické múzeum v Piešťanoch, kde ho v súčasnosti vystavujú. Vo svete vraj existujú len dva originály tohto unikátneho bombardéru prvej svetovej vojny.

Štefánikovo meno nesie aj samotné bratislavské letisko, ktoré si doposiaľ túto významnú osobnosť veľmi nepripomínalo. V jednej z letištných hál je však umiestnená jeho socha.

Skúšobná prevádzka nového terminálu, ktorého stavba začala vlani, sa má spustiť v máji 2010. Následne sa začne s rekonštrukciou súčasnej odletovej haly. Práce by mali byť hotové v roku 2012 a podľa skorších predpokladov si celkovo vyžiadajú 92,9 milióna eur (2,8 miliardy korún) bez dane z pridanej hodnoty. Väčšinu peňazí na stavbu poskytne štát. Ročná kapacita najväčšieho slovenského letiska má po skončení výstavby dosiahnuť asi päť miliónov cestujúcich oproti súčasným 2,6 miliónom cestujúcich.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu