Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Banky blokujú stovky platobných kariet, vraj unikli dáta!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Banky vymieňajú stovkám klientov platobné karty Visa a Eurocard/Mastercard. Dôvodom je únik dát z kartového centra v Španielsku, do ktorého sa údajne nabúrala istá firma.

Problém sa dotkol viacerých európskych krajín. Karty sťahovala podľa portálov Aktuálne.sk a Sme.sk z obehu Volksbank, ČSOB, VÚB a Tatra banka. Po rozsiahlom úniku údajov v Španielsku na jar a v lete tohto roku sa objavilo niekoľko prípadov zneužitia odcudzených dát na výrobu falošných kariet a na platbu obchodníkom v rôznych častiach sveta. Problémy môžu mať tí Slováci, ktorí v Španielsku platili kartami Visa alebo Eurocard/Mastercard. Banky dostali informácie o možnom zneužití dát zhruba pred dvomi týždňami.

Volksbank na Slovensku riešila problém s 200 kartami. "Časť kariet, ktoré mohli byť prípadne zneužité, sme preventívne prevydali. Menšia časť je v pravidelnom monitoringu rizikových transakcií, aby sme predišli akémukoľvek možnému poškodeniu klienta," uviedla hovorkyňa banky Jana Lukáčová.

VÚB zaznamenala päť pokusov o zneužitie kariet. "Tieto transakcie sme overili u držiteľov kariet a keďže žiadna z nich nebola potvrdená, platby budú majiteľom refundované. Celkovo sme identifikovali 195 ohrozených platobných kariet. Majiteľov týchto kariet sme kontaktovali telefonicky a po dohode s nimi boli karty zablokované a boli im bezplatne vydané nové karty," povedala hovorkyňa VÚB Alena Walterová.

"ČSOB identifikovala niektoré platobné karty, ktorých by sa potenciálne mohlo týkať riziko zneužitia. Všetky sme preto zablokovali a opätovne vydali," doplnila hovorkyňa ČSOB Zuzana Francúzová. Presný počet vymieňaných kariet nespresnila. Rovnako sa zachovala aj Tatra banka.

"V prípade dotknutých klientov sme uplatnili štandardný postup. Z preventívnych dôvodov sme zablokovali karty a bez poplatku vydali nové karty," povedala Eva Sagálová z Tatra banky.

Podobné opatrenia urobili banky v Nemecku i Česku. V Nemecku sťahujú viac než 100 tisíc platobných kariet, v susednom Česku vymieňajú karty za nové stovkám klientov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu