Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Slovensko poskytne Ukrajine na boj s chrípkou 200.000 rúšok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko poskytne Ukrajine pomoc v boji proti šíreniu chrípky. Ministerstvo zahraničných vecí SR iniciovalo poskytnutie dvestotisíc hygienických rúšok na tvár.

Slovenskí hygienici zatiaľ situáciu u východných susedov podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva Lenky Šramkovej sleduje. Dnes zasadal aj krízový štáb Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT).

Rúška by mali k východnému susedovi doraziť v nedeľu. "V spolupráci so Správou štátnych hmotných rezerv a Ministerstvom vnútra hľadá ministerstvo zahraničných vecí aj ďalšie možnosti pomoci," poznamenal Stano. Bližšie ich však nespresnil.

Počet obetí chrípky na Ukrajine stúpol na viac ako 45. Zatiaľ nie je známe či všetci ľudia zomreli na prasacou chrípku alebo na iný typ ochorenia. Pre epidémiu boli v krajine zavreté školy a zakázané koncerty a verejné zhromaždenia. V lekárňach je podľa médií veľký nedostatok protichrípkových liekov a tiež masiek.

Susedné Poľsko, podobne ako Slovensko, radí ľuďom, aby na Ukrajinu radšej necestovali. Bielorusko zasa posilnilo na hraniciach s Ukrajinou zdravotné kontroly. Slovensko podľa Šramkovej situáciu monitoruje. Hygienici zatiaľ nezaznamenali na východe Slovenska zvýšený výskyt akútnych respiračných a chrípke podobných ochorení, dodala.

Do činnosti bolo uvedené podľa hovorcu ministerstva dopravy Stanislava Jurikoviča aj pandemické stredisko, ktoré má na starosti spoluprácu jednotlivých zložiek v krízovej situácii. Na východe Slovenska v Čiernej nad Tisou bola vyčlenená tiež izolačná miestnosť pre podozrivých z ochorenia, dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu