Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Zbraňová amnestia bude, poslanci rozhodli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci prelomili prezidentovo veto a zbraňová amnestia bude. Pri opätovnom schválení zákona o zbraniach a strelive, ktorý im prezident v septembri vrátil, nerešpektovali jeho argumentáciu, že zbraň či strelivo nemôžu prepadnúť do vlastníctva štátu bez primeranej náhrady pôvodnému majiteľovi.

Amnestia sa začne 1. novembra a potrvá sedem mesiacov. Za novelu hlasovalo 130 poslancov, čo je nadpolovičná väčšina zákonodarcov, ktorá je na zlomenie veta potrebná. Z prítomných poslancov sa hlasovania zdržal iba Klub SMK okrem Józsefa Berényiho, zdržal sa tiež nezaradený poslanec Zsolt Simon.

Pri vrátení zákona prezident argumentoval tým, že ustanovenie o zbraňovej amnestii malo vyhovieť nálezu Ústavného súdu SR a odovzdaná zbraň a strelivo aj v prípade, že si ju majiteľ nebude môcť zlegalizovať, mu nebude odňatá bez náhrady, ale zostane v úschove štátu. Ak si ju zlegalizuje alebo prevedie na inú osobu, ktorá ju môže legálne držať, má na ňu znovu nárok.

Vlastnícke práva totiž podľa Ústavy nemôžu byť odopreté. "Nechápem filozofiu ani logiku vrátenia zákona parlamentu,“ vyhlásila Katarína Tóthová z ĽS-HZDS. Ako podotkla, držanie zbrane bez povolenia je porušením zákona a je normálne, že po odhalení nasleduje sankcia a jej zhabanie. „Amnestia je v tom, že ak dobrovoľne takú zbraň odovzdá, nedostane trest. Ale tá vec musí byť daná štátu,“ zdôraznila Tóthová.

„Je to nesystémové a toto vrátenie považujem za nie dobré,“ dodala. Cieľom zbraňovej amnestie je zánik trestnosti nedovoleného ozbrojovania osôb, ktoré bez povolenia držia zbraň alebo strelivo. Prijatím novely by sa mal znížiť počet nelegálne držaných zbraní a streliva a tiež uľahčiť identifikácia zbraní, ktoré mohli byť použité v súvislosti s páchaním trestnej činnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu