Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Osady v okolí H. Marikovej stále odrezané od sveta!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HORNÁ MARIKOVÁ/TRENČÍN - Napriek zlepšeniu počasia v uplynulých dňoch zostali po nedávnej snehovej kalamite obyvatelia časti osád v okolí Hornej Marikovej v Trenčianskom kraji naďalej odrezaní od sveta. Podľa pôvodných odhadov mali byť v utorok odhrnuté prístupové cesty a obnovené dodávky elektriny, práce v náročnom teréne však zrejme potrvajú do konca týždňa.

Potvrdil to starosta Hornej Marikovej Pavol Pacek. "Nemáme sprístupnené ešte všetky osady. Elektrina tiež nie je v niektorých častiach osád, lebo sa tam nemôžu dostať elektrikári. Pokiaľ ide o elektrinu, je to asi sedem osád. Prístup nie je do piatich alebo šiestich osád," poznamenal starosta. Netrúfol si odhadnúť, koľko ľudí zostalo v osadách uväznených. Niektorým sa totiž podarilo pred kalamitou uniknúť a v súčasnosti prebývajú napríklad v neďalekej Považskej Bystrici.

V Hornej Marikovej celkovo žije asi osem stoviek ľudí. Podľa dostupných informácií obyvatelia z osád si zatiaľ vystačili s vlastnými zásobami potravín. Starosta pripustil, že ťažšie by to bolo so zabezpečením prípadnej lekárskej starostlivosti. Sneh a silný vietor narobil v minulých dňoch starosti aj ľuďom na Kysuciach, Orave, Turci či na Považí. Bez elektriny zostali tisícky ľudí, problémy boli tiež s dopravou. Situácia sa však postupne upokojila. Podľa meteorológov treba v najbližších dňoch rátať s oblačným počasím a dažďom. Teploty by sa však miestami mohli vyšplhať až na 16 stupňov Celzia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu