Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Petríkovú neodvolali, zostáva vo funkcii

Viera Petríková
Viera Petríková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Viera Petríková (nominantka ĽS-HZDS) zostáva vo svojej funkcii. V parlamente dnes opozícii pokus o jej odvolanie nevyšiel. Za Petríkovej odchod z vlády hlasovalo po päťhodinovej rozprave 53 zo 105 prítomných poslancov.

Proti bolo 52 zákonodarcov, nikto sa nezdržal. Na Petríkovej odchod bolo potrebných minimálne 76 hlasov zo 150. Išlo už o deviatu mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa opozícia pokúsila odvolať ministra Ficovej vlády. Neuspela ešte ani raz.

Z 15-členného klubu ĽS-HZDS sa zúčastnilo na hlasovaní 12 poslancov, všetci boli proti. V rozprave ministerku kritizovali najmä opoziční poslanci. Napríklad bývalý šéf justície Daniel Lipšic (KDH) tvrdil, že pod vedením súčasnej vlády sa naša krajina stáva bezprávnym štátom. Petríkovú, ktorá kritiku v parlamente odmietla, obraňoval najmä líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, ktorý hlasoval proti odvolaniu. Poslanec za SNS Anton Korba vníma iniciatívu opozície ako „skrytú kampaň“ pred novembrovými voľbami do žúp.
<br Do parlamentu neprišiel premiér Robert Fico. Zo Smeru-SD ministerku v rozprave obhajovala len Oľga Nachtmannová. Podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD) sa počas rozpravy vystúpenia vzdal. Ministerku prišli do pléna podporiť aj minister školstva Ján Mikolaj (SNS), šéfka ministerstva práce Viera Tomanová (Smer-SD) a šéf ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Chovan (ĽS-HZDS). Predseda SNS Ján Slota na hlasovaní chýbal, na začiatku rozpravy však sedel v pléne parlamentu.
<br Opozičné strany – SDKÚ-DS, KDH a SMK vinili ministerku z pokračujúceho zlého stavu súdnictva. Návrh na odvolanie podpísalo 48 opozičných poslancov. Sudcovia sú podľa nich ovplyvňovaní pri rozhodovaní a za kritický názor disciplinárne stíhaní. Vláda a koalícia označili odvolávanie za vytĺkanie politickej reklamy. Vláda oprávnenie podať návrh rešpektovala, uviedla však, že sa opiera najmä o medializované informácie a menej o fakty.
<br Situáciu v súdnictve vyhrotila séria viacerých disciplinárnych konaní voči sudcom. V septembri podpísalo viac ako sto z nich vyhlásenie Päť viet. Tvrdili v ňom okrem iného, že pracujú v atmosfére strachu a neslobody. Vyhlásenie zverejnili potom, čo ich kolegov postihli konania. Tie sa rozbehli po nástupe Štefana Harabina na post predsedu Najvyššieho súdu SR v júni. Ministerka Petríková i Harabin vtedy tvrdili, že sú so sudcami ochotní diskutovať. Petríková dnes tvrdila, že vyhlásenie dalo „krídla sudcom“, ktorí si neplnia svoje povinnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu