Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zástupcovia NATO budú v Bratislave hovoriť o kríze a Afganistane

Jaroslav Baška
Jaroslav Baška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Budúcnosť Severoatlantickej aliancie, dopady hospodárskej krízy na obranné rozpočty štátov a medzinárodné vojenské misie budú hlavnými témami neformálneho stretnutia ministrov obrany členských krajín NATO, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň v Bratislave.

Novinárom to dnes povedal minister obrany Jaroslav Baška (nominant Smeru-SD).

Ministri 28 členských krajín ako aj pozvaní hostia zo zahraničia sa budú venovať tiež medzinárodnej vojenskej misii ISAF v Afganistane, ktorú vedie NATO. V súčasnosti aliancia zvažuje podobne ako aj Spojené štáty americké, ktoré sú členom NATO, posilnenie svojich jednotiek. USA majú na boj proti islamským radikálom nasadených v Afganistane asi 65.000 vojakov, ostatné štáty NATO dohromady zhruba 35.000 vrátane viac ako dvoch stoviek Slovákov.

Stretnutie v Bratislave, ktoré sa uskutoční 22. a 23. októbra, bude prebiehať pod taktovkou nového generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena. Očakáva sa účasť 800 delegátov a troch stoviek novinárov z celého sveta.

Slovensko vstúpilo do Severoatlantickej aliancie v roku 2004. Neformálne rokovania ministrov obrany sa konajú dvakrát do roka a predchádzajú oficiálnym a rozhodujúcim rokovaniam, ktoré prebiehajú v Bruseli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu