Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Slota za let do Chorvátska pokutu nedostane, rozhodol výbor

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA- Šéf Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota nedostane pokutu za to, že letel súkromným aerotaxi zo Žiliny do Chorvátska. Rozhodol o tom dnes parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

Výbor skúmal, či Slota ako poslanec parlamentu neporušil zákon o konflikte záujmov. Poslanci totiž nesmú prijímať žiadne dary. Na prípad upozornila mimovládna organizácia Transparency International Slovensko, podľa ktorej nebolo jasné, či Slota za dopravu do chorvátskej Rijeky a za lety na stíhačke zaplatil. Túto formu daru by musel nahlásiť.

Za let aerotaxi Slota zaplatil 2 300 eur, výbor preto konanie proti nemu zastavil. Šéfka parlamentného výboru Ágnes Biró (SMK) spochybnila pokladničné doklady, ktoré Slota predložil. Faktúra aj príjmový pokladničný doklad boli vystavené v deň odletu - 23. júla. "Faktúra aj pokladničný doklad sú s hlavičkou, ako keby boli vystavené v Prahe, je tam terminál Jih Praha," uviedla. Biró spochybnila, ako je možné, že niekto dáva do pokladne hotovosť v Prahe a v ten istý deň odlieta zo Žiliny.

Podľa denníka Pravda za let do Chorvátska, kde Slota letel bez toho, aby sa on a posádka podrobili pasovej kontrole, polícia potrestala dispečerov žilinského letiska i pilotov českého aerotaxi. Dispečeri a piloti dostali pokutu po 33 eur. Slota pokutu nedostal, pretože má priestupkovú imunitu. Predseda SNS je členom dozornej rady Letiskovej spoločnosti Žilina, ktorá letisko prevádzkuje.

Slota výboru nepredložil doklady o tom, že platil za let cvičnou stíhačkou L­29 Delfín podnikateľa Alexandra Moskalinu. Výboru poslal len stanovisko svojich právnikov o tom, čo je to dar. V búrlivej diskusii si dnes členovia výboru vysvetľovali svoje postoje k tejto problematike. "V stanovisku žiadne vysvetlenie k bezplatnému využívaniu prúdového lietadla nedal," povedala Biró.

Poslankyňa za SNS Milana Belásová nechápe, prečo nezastavil výbor konania v oboch prípadoch. "Beriem to ako mediálne naťahovanie, aby sa o tom hovorilo ďalej," povedala novinárom. Stíhačka podľa nej dar nebol. Július Brocka (KDH) predpokladal, že kauzy sa dnes uzavrú. Vo výbore najskôr navrhoval, aby Slota prišiel o 12 poslaneckých platov.

Po tom, ako sa členovia uzniesli, že musí let stíhačkou ešte vysvetliť, návrh stiahol. Vo výbore, kde majú väčšinu koaliční poslanci, v minulosti nepodporili ani návrh proti Slotovi, ktorý sa nechal na stranícku akciu odviezť vrtuľníkom súkromnej firmy. Výbor vtedy konanie zastavil, lebo šéf národniarov predložil doklad, podľa ktorého let zaplatila jedna z okresných organizácií SNS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu