Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vo vedení vojenského spravodajstva je vraj eštebák!

Jaroslav Baška
Jaroslav Baška

BRATISLAVA - Zástupca riaditeľa Vojenského obranného spravodajstva podľa televízie Markíza v minulosti pracoval pre komunistickú Štátnu bezpečnosť. Televízia sa odvolala na dokumenty získané z českých archívov. Minister obrany Jaroslav Baška funkcionára neodvolal.

Markíza uviedla, že má k dispozícii kádrový rozkaz, ktorým sa súčasný člen užšieho vedenia vojenskej tajnej služby v máji 1989 stal príslušníkom ŠtB. Poslali ho ako staršieho referenta na okresnú správu v Trenčíne.

Minister Baška najprv televízii povedal, že ak muž v ŠtB pracoval, nemal by ostať vo vojenskom spravodajstve. Neskôr ministerstvo reagovalo, že funkcionár je držiteľom viacerých osvedčení a za bývalej vlády dostal previerky, ktoré by ako bývalý člen komunistickej tajnej služby obdržať nemohol. "Zákon jasne hovorí, že osoba, ktorá bola pred rokom 1989 v štruktúrach ŠtB, nie je bezpečnostne spoľahlivá," upozornil šéf parlamentného výboru pre kontrolu vojenského spravodajstva Jozef Šimko (KDH).

Podobne v minulosti neodvolali ani šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Františka Blanárika, aj keď o jeho údajnej práci pre komunistickú vojenskú kontrarozviedku informovali viaceré médiá. NBÚ je pritom úradom, ktorý rozhoduje o bezpečnostných previerkach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu