Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Žilina prehrala súdny spor o výstavbu Auparku

Výstavba nákupného centra Aupark v Žiline.
Výstavba nákupného centra Aupark v Žiline.

ŽILINA - Kontroverzná obchodná zmluva, ktorou bývalé vedenie Žiliny na čele s Jánom Slotom predalo Štúrovo námestie na výstavbu nákupného centra Aupark, je platná.

Rozhodol o tom podľa developera projektu HB Reavis Slovakia žilinský krajský súd, ktorý tak potvrdil marcový verdikt miestneho okresného súdu. Dnes o tom informoval zástupca developerskej spoločnosti Roman Karabelli. Radnica, ktorá chcela výstavbe zabrániť, pravdepodobne podá dovolanie na Najvyšší súd.

"Aktuálne rozhodnutie krajského súdu spoločnosť Aupark Žilina vníma ako morálne víťazstvo. Súd nevyvrátiteľne potvrdil nedotknuteľnosť vlastníckeho práva k predmetnému pozemku. Vlastnícke právo k nemu už viac nebude môcť byť obmedzované predbežným opatrením evidovaným doposiaľ na príslušnom katastrálnom úrade," poznamenal Karabelli.

Proti rozsudku sa podľa neho už nie je možné odvolať. Vedenie Žiliny sa však zrejme ešte obráti na Najvyšší súd. "Po doručení písomného vyhotovenia rozsudku krajského súdu mestu Žilina zvážime podanie dovolania na Najvyšší súd. Preto nepovažujeme rozhodnutie krajského súdu za konečné," uviedol hovorca mestského úradu Martin Barčík v tlačovej správe. Krajský súd stanovisko zatiaľ neposkytol.

Radnica pod vedením Ivana Harmana (SDKÚ-DS) chcela za pomoci súdu zvrátiť výstavbu Auparku v centre Žiliny, proti ktorej v minulosti protestovala aj časť obyvateľov mesta. Kritici projektu sa obávali napríklad zhoršenia dopravnej situácie v okolí nákupného centra, developer však tieto tvrdenia už v minulosti odmietol.

Bývalý primátor a šéf vládnej SNS podľa súčasného vedenia Žiliny porušil pri predaji námestia zákon. "Na základe právneho posúdenia kúpnej zmluvy sa domnievame, že kúpna zmluva o predaji Štúrovho námestia v Žiline nebola urobená v súlade s platnou legislatívou," zdôvodnila v minulosti svoje rozhodnutie radnica.

Podľa dostupných informácií poslanci žilinského mestského zastupiteľstva schválili predaj Štúrovho námestia približne pred šiestimi rokmi. Cena sa údajne pohybovala vo výške 50 miliónov korún (1,66 milióna eur), podľa niektorých názorov však táto čiastka nebola dostačujúca.

Terajšie vedenie mesta v roku 2007 požiadalo súd, aby rozhodol o neplatnosti zmluvy o predaji námestia. Zároveň chcelo presvedčiť developera, aby Aupark postavil v inej časti mesta. Spoločnosti HB Reavis sa však okrajové lokality zdali neatraktívne.

Podľa predvlaňajšieho predbežného opatrenia súdu sa mala výstavba zastaviť až do skončenia súdneho sporu medzi mestom a investorom. Podľa HB Reavis však predbežné opatrenie súdu bolo adresované spoločnosti Aupark Žilina zabezpečujúcej stavebnú činnosť. Neskôr ju však nahradila spoločnosť Aupark Holding, ktorá tak údajne mohla pokračovať v stavebných prácach. Radnica napokon neuspela ani s rozhodnutím o zastavení stavebných prác, v ktorých napokon umožnil pokračovať krajský stavebný úrad.

Hrubá stavba Auparku je v súčasnosti už dokončená, pokračuje sa v stavebných prácach v interiéri a na fasáde budovy. "Investor už uzatvára zmluvy s jednotlivými záujemcami o obchodné prevádzky. Po svojom plánovanom dokončení na budúci rok ponúkne centrum návštevníkom 137 prevádzok," dodal Karabelli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu