Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Kritizujúca sudkyňa Dubovcová môže opäť pojednávať

Najvyšší súd
Najvyšší súd

BRATISLAVA - Sudkyňa Jana Dubovcová môže opäť pojednávať. Najvyšší súd voči nej v pondelok zastavil konanie. Sudkyni minulý týždeň pozastavila výkon funkcie ministerka spravodlivosti Viera Petríková. Navrhol to šéf sudkyne, údajne kvôli jej kritike slovenského súdnictva.

Predseda banskobystrického okresného súdu Ľubomír Bušík neskôr svoj návrh stiahol.

Podľa Andreja Popovca zo Slovenskej advokátskej komory bolo rozhodnutie senátu len formálnou záležitosťou.

"Ak niekto zoberie, v tomto prípade navrhovateľ, späť svoj návrh na zrušenie disciplinárneho konania, tak ten súd o tom musí urobiť procesný záznam," dodal.

Okrem Dubovcovej, ktorá patrila medzi kritikov bývalého ministra spravodlivosti a súčasného predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina, sankciám čelili aj iní sudcovia. Súdna rada pred časom napríklad pozastavila výkon funkcie sudcovi Najvyššieho súdu Petrovi Paludovi. Ten sa podpísal pod otvorený list proti Harabinovi a podal na neho trestné oznámenie. Sudkyňa Darina Kuchtová čelí zasa postihu za to, že svedčila v súdnom spore proti inému sudcovi. KDH, ktoré kritizuje pôsobenie ministerky Petríkovej, sa ju chce pokúsiť odvolať v parlamente.

Médiá Petríkovej vyčítajú aj to, že neprimerane dlho trvalo pozastavenie funkcie sudkyni Miriam Sninskej. Tá bola stíhaná pre korupciu. Ministerka tak urobila, až keď Špecializovaný trestný súd prijal voči sudkyni obžalobu pre prijímanie úplatku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu