Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vojak dostal za propagáciu fašizmu podmienku

ilustračné foto
ilustračné foto

ŽILINA - Vojenský obvodový súd v Banskej Bystrici vymeral trojročný podmienečný trest vojakovi za propagáciu fašizmu na internete.

Informoval o tom dnes internetový portál Aktuálne.sk. Mužovi, ktorého polícia v Žiline obvinila v uplynulom roku, pôvodne hrozilo až osem rokov väzenia.

"Po vyše polročnom vyšetrovaní špeciálnymi útvarmi ministerstva obrany ho zadržala žilinská polícia 16. apríla 2008. Vyšetrovanie trvalo do vlaňajšieho decembra," spresnil portál.

Podľa vlaňajších vyjadrení polície vlajky, knihy, zošity či kalendár s fašistickou tématikou sa našli i počas prehliadok v mieste trvalého a prechodného bydliska vojaka v Ružomberku a Leviciach. Muž mal údajne aj niekoľko tetovaní so symbolmi fašizmu, medzi ktorými nechýbal napríklad nemecký vojak z druhej svetovej vojny so samopalom.

Policajti upozornili, že previnilec na internete šíril myšlienku, podľa ktorej sa priaznivci skinheads ako členovia celosvetového hnutia usilujú o nadvládu bielej rasy. Vojak propagoval fašizmus pomocou počítača od roku 2006. Údajne sa nevyhýbal ani zhromaždeniam pravicových extrémistov.

Zástupcovia armády sa v minulom roku nechali počuť, že počkajú na rozhodnutie súdu. Pripustili, že ľudia, ktorí takýmto spôsobom porušili zákon, v armáde slúžiť nemôžu.

V slovenskej armáde podľa médií nejde o prvý prípad prejavov extrémizmu. V minulosti mali z obdobného trestného činu obviniť člena elitného vojenského útvaru okamžitej reakcie v Martine. Muž vraj organizoval koncert, na ktorom sa zúčastnilo približne 50 neonacistov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu