Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MZ nechce, aby o potrate nedospelých rozhodovali rodičia

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva chce zo zákona vypustiť ustanovenie, podľa ktorého na vykonanie umelého prerušenia tehotenstva neplnoletej osobe je potrebný súhlas zákonného zástupcu. Toto ustanovenie zákona o zdravotnej starostlivosti je podľa ministerstva v rozpore so zákonom o umelom prerušení tehotenstva.

Požiadavka súhlasu zákonného zástupcu s umelým prerušením tehotenstva u mladých žien blízkych veku plnoletosti môže mať podľa ministerstva zdravotníctva negatívne zdravotné následky pre samotnú ženu. Mladá žena, ktorá tým, že zákonný zástupca odmietne dať súhlas s prerušením tehotenstva, bude nútená nechcený plod donosiť alebo tajne vyhľadá lekára alebo inú osobu, ktorá jej interrupciu urobí nelegálne, tvrdí ministerstvo.

Nútenie mladej ženy blízkej veku plnoletosti proti jej vôli pokračovať v tehotenstve môže podľa rezortu viesť k zdravotným problémom (psychickým ako aj fyzickým), spôsobeným či už donosením nechceného plodu, alebo nelegálne vykonanou interrupciou v nehygienických alebo iných život alebo zdravie ohrozujúcich podmienkach. Podmienka súhlasu zákonného zástupcu môže navyše podľa ministerstva odďaľovať vykonanie interrupcie, ktorá patrí medzi zákroky s potrebou čo najvčasnejšieho vykonania. Čakanie na súhlas zákonného zástupcu môže viesť k riziku, že mladá žena nestihne zákonnú lehotu na umelé prerušenie tehotenstva, čo v niektorých prípadoch môže viesť k ohrozeniu jej zdravia alebo života, ak podstúpi neodborne vykonanú nelegálnu interrupciu.

Ministerstvo zdravotníctva tiež zdôrazňuje, že mnohé mladé ženy sa rozhodnú pred rodičmi utajiť, že otehotneli a zvažujú interrupciu. Požiadavka súhlasu zákonného zástupcu u týchto žien povedie k porušeniu ich práva na dôvernosť a zachovanie mlčanlivosti pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Okrem toho ak by neplnoletá mladá žena bola pohlavne zneužitá svojím zákonným zástupcom a následne by otehotnela, nie je možné požadovať od nej, aby k prerušeniu tehotenstva potrebovala súhlas zákonného zástupcu, čiže osoby, ktorá ju zneužila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu