Štvrtok6. jún 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Dalajláma si prevzal ocenenie za boj za ľudské práva

Dalajláma získal cenu Jána Langoša Zobraziť galériu (6)
Dalajláma získal cenu Jána Langoša

BRATISLAVA - Tibetský duchovný vodca dalajláma si dnes prevzal Medzinárodnú cenu Jána Langoša za boj za ľudské práva. Okrem dalajlámu ocenenie dostal aj bývalý disident Fedor Gál. Cenu im udelila Nadácia Jána Langoša.

"Dostať takúto cenu znamená pre mňa veľmi veľa," povedal dalajláma, nositeľ Nobelovej ceny mieru, ktorému tlieskali ľudia z oblasti kultúry, zástupcovia viacerých cirkví, mimovládnych organizácii i opoziční politici.

Budhistického mysliteľa počas jeho trojdňovej návštevy Slovenska neprijme žiadny vládny politik. Hoci o stretnutie s ním vládni predstavitelia neprejavili záujem, štát mu poskytol ochranku.

Exilový tibetský vodca dlhodobo bojuje za širokú autonómiu Tibetu, ako aj za dodržiavanie ľudských práv Tibeťanov. Počas svojho exilu v Indii navštívil desiatky krajín po celom svete a stretol sa s viacerými významnými svetovými politikmi. Čína, ktorá Tibet považuje sa svoje zvrchované územie, však jeho medzinárodné návštevy kritizuje.

Dalajláma sa ako pätnásťročný v roku 1950 ujal politického vedenia Tibetu, len niekoľko dní potom, čo na tibetské územie vstúpili čínske okupačné jednotky. O deväť rokov neskôr ušiel do zahraničia.

Nadácia začala ceny udeľovať pred dvoma rokmi. Prvým nositeľom medzinárodnej ceny bol bývalý český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg. Pred rokom ocenenie získali bývalý maďarský prezident Árpád Göncz a in memoriam biskup Pavol Peter Gojdič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu