Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Zavraždili Saddámovho sudcu!

Saddám Husajn
Saddám Husajn

BAGDAD - V Bagdade zavraždili sudcu špeciálneho irackého tribunálu, ktorý bude súdiť exdiktátora Saddáma Husajna a členov jeho vládneho režimu. K atentátu, pri ktorom zahynul aj sudcov syn, došlo v utorok. Ide o vraždu prvého sudcu pracujúceho pre špeciálny tribunál.

Sudcu Barawíza Mahmúda spolu s jeho synom zastrelili neznámi útočníci pred domom v štvrti Azamíja v severnej časti irackej metropoly. Zavraždený syn bol tiež právnik, no nie je známe, či rovnako pracoval pre tribunál. Obaja žili v tom istom dome neďaleko miesta útoku. Mahmúdova presná funkcia v tribunáli nie je známa, keďže mená sudcov z bezpečnostných dôvodov ešte neboli oficiálne zverejnené. Na základe zákona zriaďujúceho špeciálny tribunál, má tento orgán pozostávať z 20 vyšetrovacích sudcov a z 20 prokurátorov.

V pondelok tribunál po prvý raz predložil prvé obvinenia zo zločinov proti ľudskosti proti piatim bývalým členom Husajnovho režimu, vrátane exprezidentových dvoch nevlastných bratov. Obvinenia sú predstupňom na vznesenie oficiálnej obžaloby, ktorá je posledným krokom potrebným na začatie súdneho procesu. Termín konania procesu ešte nebol stanovený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu