Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Nabudúce radšej bez trapasov!

George Bush, Ivan Gašparovič a Vladimir Putin.
George Bush, Ivan Gašparovič a Vladimir Putin.

BRATISLAVA - Uff, máme to za sebou! Takto si už dnes môže vydýchnuť Slovensko, ktoré niekoľko mesiacov žilo prípravami a organizáciou návštevy dvoch svetových štátnikov.

A keďže americký prezident Bush, ako aj jeho ruský kolega Putin odcestovali aj so svojimi nežnými polovičkami živí a zdraví, dalo by sa povedať, že sme to všetko zvládli na jednotku. Ale je tu jedno veľké ale! Celú parádu poznačilo niekoľko trapasov, o ktoré sa postarali aj najvyšší predstavitelia.

Úlohu manželky tretieho najvyššie postaveného predstaviteľa SR nezvládla Eva Dzurindová. Počas prijatia amerického prezidentského páru sa ani nesnažila zakryť svoju mrzutú náladu. Doteraz nikto ani len netuší či bola smutná, nahnevaná alebo vystresovaná. Protokolisti jej navyše vyčítali aj nohavicový kostým. Zhodli sa, že pani Dzurindová mala svetu predviesť svoje nohy v sukni.

Prezident Gašparovič pôsobil v spoločnosti amerického prezidenta často veľmi neisto. Po čiastočných zmätkoch na letisku aj v Prezidentskom paláci, pri úvodnom fotografovaní zrazu Gašparovič nevedel čo so sebou. Nahodil bezradný úsmev, pokrčil plecami a celé to zaklincoval otázkou: - "To si môžme ako sadnúť?"

Príležitosť vidieť najsilnejšieho muža sveta a jeho lietadlo zrejme urobila svoje aj s pár vojakmi Čestnej stráže. V návale emócií sa im zrejme zatočila hlava, a tak si poplietli pravú a ľavú stranu. Povel "vpravo bok" totiž jeden odignoroval a dvaja sa otočili na opačnú stranu.

Bush sa o prvé faux pas postaral hneď po prílete. S typickým "americkým" úsmevom vystúpil zo svojho Air Force One a zvítal sa s našimi netrpezlivými najvyššími ústavnými činiteľmi. Pri podávaní rúk si však nedal dolu rukavice, čo je porušením protokolu. Možno zabudol, možno mu bola zima, a možno na protokol kašle.

Trapasom sa takmer skončil, lepšie povedané začal aj prejav Busha k občanom Slovenska. Americkí "securiťáci" totiž chceli pred vstupom na VIP tribúnu kompletne skontrolovať aj slovenských poslancov a ministrov, pre ktorých plánovali pristaviť aj detekčný rám. Nakoniec však "amíkom" tento nápad vyhovorili ich slovenskí kolegovia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu