Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

B. Bystrica chce od štátu za spornú exekúciu 4,5 milióna!

BANSKÁ BYSTRICA - Vedenie mesta Banská Bystrica chce od štátu náhradu škody viac ako 4,55 milióna eur (asi 138 miliónov korún) za kontroverznú exekúciu.

Peniaze musela radnica zaplatiť podľa údajne nesprávneho súdneho rozhodnutia za svoju skrachovanú organizáciu cyperskej spoločnosti Tikka Investments.

Mesto zatiaľ požiadalo ministerstvo spravodlivosti o prerokovanie nároku na náhradu škody, vyplýva z materiálu zverejneného radnicou na internete. O možnom súdnom spore so štátom vedenie mesta rozhodne až po prípadnom odmietnutí nároku ministerstvom, to má však na odpoveď zákonnú lehotu pol roka.

O peniaze prišla Banská Bystrica po prehratí sporu s finančnou skupinou Penta, ktorá zastupovala cyperskú spoločnosť Tikka Investments Limited. Tá v minulosti odkúpila 44-miliónovú pohľadávku skrachovanej Dopravnej banky voči mestskej príspevkovej organizácie Investorský útvar mesta (IUM).

Súdy rozhodli, že pohľadávku musí za svoju skrachovanú firmu zaplatiť mesto. Spolu s úrokmi zaplatila radnica od roku 2005 v tomto spore viac ako 138 miliónov korún. V spore Banskej Bystrice s Pentou rozhodol najskôr prvostupňový súd v prospech mesta, krajský súd však jeho rozhodnutie zmenil.

Radnica preto podala mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd. Ten neskôr rozhodol, že IUM nezanikol, a podľa niektorých právnikov je preto naďalej dlžníkom táto organizácia a nie mesto.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu