Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Sólyom: Bezprecedentný krok, riešiť budeme v EÚ

Maďarský prezident László Sólyom na moste medzi Komárnom a Komáromom
Maďarský prezident László Sólyom na moste medzi Komárnom a Komáromom (Zdroj: TASR)

KOMÁRNO/BRATISLAVA – Maďarský prezident László Sólyom zrušil na dnes podvečer plánovanú súkromnú návštevu Slovenska. Reagoval tak na nótu, ktorou slovenské úrady informovali o odopretí jeho vstupu do krajiny. Postup Slovenska kritizoval.

"Je to bezprecedentný krok vo vzťahu dvoch spojencov a krok, ktorý sa nedá vysvetliť," povedal Sólyom k odopretiu vstupu. Zrušenie návštevy oznámil v Komárne na improvizovanom brífingu v strede mosta ponad rieku Dunaj, ktorá je hraničnou riekou medzi oboma štátmi. Následne krátko pred 18:30 v aute odišiel na maďarskú stranu.

Maďarsko hodlá reagovať diplomaticky a postup slovenskej strany riešiť na pôde Európskej únie. "Som rád, že prichádzate z druhej strany mosta, kde práve teraz odhaľujú sochu sv. Štefana a mohli ste sa na vlastné oči presvedčiť, že neexistuje žiadne bezpečnostné riziko. Nezhromažďujú sa tam extrémisti, nikto sa tam nechystá biť druhého," reagoval na slovenskú nótu o odopretí vstupu. Zároveň upozornil, že o jeho návšteve bola slovenská strana informovaná už dva mesiace a doteraz bola ústretová. „Hystéria“ slovenských politikov nastala až tesne pred plánovanou návštevou. Po prednesení svojho stanovisko Sólyom na slovenské územie nevkročil, pretože aj ako právnik nechce porušiť medzinárodné právo.

Bez jeho účasti tak v Komárne na námestí za potlesku stoviek zúčastnených ľudí odhalili sochu Svätého Štefana. Jeho prejav prečítal maďarský veľvyslanec v Bratislave Antal Heizer.. Prejavy hostí sledovali obyvatelia Komárna, medzi ktorými sa objavili aj protestujúci so slovenskou zástavou a zástavou SNS. Na druhej strane námestia bol muž s maďarskou zástavou v tričku Maďarskej gardy. Medzi zúčastnenými boli viacerí politici za SMK a Most-Híd, medzi nimi Zsolt Simon, Miklós Duray, László Szigeti, Pál Csáky a primátor mesta Tibor Bastrnák. Krátko po odhalení sochy ju posvätil kňaz.

Na príchod maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma na hraničnom priechode v Komárne čakal policajný prezident Ján Packa, riaditeľ úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV Milan Marko a množstvo policajtov s autami aj limuzínami. Packa odmietol konkretizovať, čo sa bude diať po príjazde maďarského prezidenta a aký postup bude nasledovať. Policajti mali pravdepodobne oznámiť hlave maďarského štátu odopretie vstupu na Slovensko. Na odhalenie sochy sv. Štefana sa už prišli pozrieť stovky obyvateľov Komárna. Priamo na miesto odhalenia sochy sa dostanú len tí ľudia, ktorí majú pozvánky a po policajnej kontrole.

Chystaná cesta Sólyoma do Komárna vyvolala diplomatickú roztržku a vyhrotila beztak komplikované vzťahy medzi Bratislavou a Budapešťou. Slovenskí politici kritizovali, že hlava susedného štátu chce Slovensko navštíviť v deň 41. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Na obsadení štátu sa v roku 1968 podieľala aj maďarská armáda, za čo sa však Budapešť vlani ospravedlnila.

Ministerstvo zahraničných vecí dnes prostredníctvom diplomatickej nóty odoprelo maďarskému prezidentovi vstup na územie Slovenska. Novinárom to na mimoriadnej tlačovej besede povedal premiér Robert Fico. Pripomenul, že cieľom jeho súkromnej návštevy Komárna je vyprovokovať konflikt. Ak by nerešpektoval nótu, hrubo by ignoroval naše vnútroštátne predpisy a vyjadril by aj hlbokú neúctu voči nášmu štátu, vyhlásil. Podmienky na návštevu sú nevhodné, provokujúce a porušujúce územnú celistvosť, uviedol premiér.

Ficovi tiež prekáža, že na akciu nebol pozvaný žiaden oficiálny predstaviteľ nášho štátu. Pripomenul aj nevhodný dátum návštevy. Slovensko si dnes pripomína výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Tvrdil, že kedykoľvek inokedy bude maďarský prezident privítaný so všetkými poctami, ale nie vtedy, keď ignoruje apely najvyšších ústavných činiteľov Slovenska a diplomatické posolstvá.

Maďarský prezident obchádza okolité krajiny, ktoré boli kedysi súčasťou Veľkého Uhorska a oslovuje maďarské menšiny. Vstup na územie mu už zakázali Srbi. Do Rumunska cestoval v marci autom, pretože krajina mu zakázala prelet vzdušným priestorom. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák uviedol, že odovzdanie záväznej diplomatickej nóty je posledným krokom diplomacie v komunikácii medzi dvoma štátmi. "Je to dokument, ktorý sa v iných krajinách rešpektuje," povedal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu