Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mŕtvych na cestách ubudlo aj v júli

Ján Packa
Ján Packa (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Priaznivý trend poklesu počtu obetí dopravných nehôd na slovenských cestách z prvého polroka pokračoval aj v júli. V siedmom kalendárnom mesiaci zomrelo po haváriách o päť ľudí menej než v rovnakom období vlaňajška, povedal dnes novinárom policajný prezident Ján Packa.

Vlani v júli podľahlo zraneniam pri nehodách 38 ľudí, vyplýva zo skorších policajných štatistík. "Keď to poviem nadnesene, je zachránených ďalších päť ľudských životov," zhrnul Packa. Celkovo podľa neho zahynulo na cestách v prvých siedmich mesiacoch o 52 ľudí menej než vlani, keď štatistiky zachytili 263 úmrtí.

Už vlaňajší rok bol podľa Packu počtom dopravných nehôd najlepší za posledných 18 rokov. V tomto roku začal platiť nový cestný zákon, ktorý zaviedol napríklad vyššie pokuty za jazdu pod vplyvom alkoholu, posilnili sa stavy dopravnej a poriadkovej polície a policajti dostali aj nové technické vybavenie, dodal. Z vlaňajších štatistík však vyplýva, že najhoršia časť roka z pohľadu smrteľných nehôd ešte len nastane, upozornil policajný viceprezident Stanislav Jankovič.

Minulý rok totiž každý zo záverečných piatich mesiacov prevýšil počtom usmrtených obdobie od januára do júla. Najviac ľudí zomrelo v decembri - 69 a druhým najhorším mesiacom bol august, keď úrazom podľahlo 66 ľudí. K udržaniu doterajšieho priaznivého trendu v počte smrteľných nehôd by malo podľa policajtov prispieť napríklad aj rozšírenie merania rýchlosti na cestách II. a III. triedy a mestských komunikáciách.

"Štatistiky nám ukazujú, že nám začínajú narastať ťažko zranení a usmrtení účastníci cestnej premávky práve na týchto cestách," poznamenal Jankovič. Policajti dnes zverejnili aj podrobnejšia štatistiky dopravných priestupkov v prvom polroku. Z nich vyplynulo, že napriek zvýšeným postihom za jazdu pod vplyvom alkoholu dopravná polícia zaznamenala viac než 2000 prípadov opitých šoférov. Poriadková polícia odobrala za tento priestupok ďalších viac než 3400 vodičských preukazov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu