Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Profesorov na VŠ je stále nedostatok

BRATISLAVA - Profesori na vysokých školách stále chýbajú, hoci ich počet už niekoľko rokov po sebe mierne rastie. Zhodli sa na tom odborníci. Na dvoch desiatkach verejných vysokých škôl vlani podľa výročnej správy o stave vysokého školstva pôsobilo zhruba 1400 profesorov, rok predtým ich bolo vyše 1300. Vysokoškolský profesor minulý rok v priemere zarobil 44.745 Sk (1485,26 eura), čo je o 8,5 percenta viac ako rok predtým.

Profesori sú medzi vysokými školami žiadaní aj preto, že môžu garantovať bakalárske, magisterské či inžinierske štúdium. Zatiaľ čo v súčasnosti môže byť profesor garantom len na jednej univerzite, v minulosti niektorí garantovali štúdium na viacerých školách, čím podľa odborníkov trpela kvalita. "Profesorov je skôr nedostatok ako prebytok," povedal predseda Akreditačnej komisie Ľubor Fišera.

Práve Akreditačná komisia posudzuje, či môžu vysoké školy poskytovať nimi ponúkané štúdium a komplexne hodnotí ich kvalitu. Deficit profesorov potvrdil aj viceprezident Slovenskej rektorskej konferencie a rektor Žilinskej univerzity Ján Bujňák, podľa ktorého je problém najmä v nízkych platoch. "Mzda profesora je nezriedka na úrovni študenta, ktorí robí v dobrej IT firme," tvrdil.

Vychovať nových profesorov je podľa neho ťažké aj preto, že väčšina príslušníkov strednej generácie nemá čas publikovať a plniť náročné kritériá. "Keď na nich začneme tlačiť, otvoria si firmu alebo odídu do súkromnej sféry," dodal. Na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre však podľa jej rektora Libora Vozára zatiaľ profesori nechýbajú, keďže si ich vychovali v predchádzajúcich rokoch.

"Nestojíme na ľuďoch, ktorí sú blízko dôchodkového veku, ako je to na iných univerzitách," poznamenal Vozár. Prestarnutosť profesorov je pritom ďalším problémom univerzít, keďže títo môžu garantovať štúdium len do určitého veku. Ak si škola za nich nenájde náhradu, daný študijný program nemôže vyučovať.

Naposledy mala pre chýbajúceho garanta problémy Univerzita Komenského, ktorá však napokon štúdium žurnalistiky či andragogiky otvorí. Fišera upozornil, že pri takzvanej komplexnej akreditácii vysokých škôl malo mnoho profesorov - garantov štúdia - 60 až 62 rokov. Štúdium pritom môže od decembra 2007 garantovať profesor a docent na celý úväzok vo veku menej ako 65 rokov. "Ak má 63 rokov, akreditácia je udelená s podmienkou do dvoch rokov," doplnil Fišera.

Ministerstvo školstva v správe o vysokých školách uviedlo, že priemerný vek vysokoškolských učiteľov vo funkcii profesor bol vlani 58 rokov; štvrtina z nich mala viac 65 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu