Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Šarišania bojujú so škodami po piatkovej smršti

ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY – Obec Šarišské Michaľany v okrese Sabinov bojuje so škodami, ktoré tu napáchala piatková iba 15 minútová búrka s ľadovcom a veterná smršť.

V obci je vážne zničených 20 striech na rodinných domoch, búrka postrhávala hlavne eternit zo starých striech. Ďalších asi 30 striech čiastočne poškodil vietor aj spadnuté stromy.

O nové strechy prišla miestna rímsko-katolícka fara a bývalý areál družstva, kde dnes má firmu aj rodinný dom súkromný podnikateľ. Občania majú rozbité okná, vietor zroloval aj vonkajšie žalúzie. Pestovatelia prišli o celú tohtoročnú úrodu, obyvateľom obce vietor zničil skleníky a fóliovníky. Ľadové krúpy veľkosti vajec poškodili aj kapoty áut.

Starosta obce Jozef Brendza dnes vybavil od Civilnej ochrany v Prešove fólie, ktorými provizórne prekryli najviac zničené strechy. Nánosy blata z ulíc a chodníkov pomáhali odstraňovať miestni dobrovoľní hasiči. V obci by dnes potrebovali sklenára. Škody na obecnom majetku nie sú veľké, Brendza uviedol, že voda zaplavila pivnicu budovy, kde bývajú na prízemí dôchodcovia, na poschodí je materská škola, na ktorej vietor porozbíjal okná. Vo farmaceutickej firme Imuna spadli dva topole na vstupnú časť budovy.

Miestny farár Anton Lesník uviedol, že na fare vietor zroloval plechovú strechu, ktorú s pomocou občanov provizórne upevnili a prekryli fóliami. Vietor úplne zničil aj vonkajšie žalúzie, ktorými sa snažil farár zachrániť nové okná. Pred štyrmi rokmi tu vietor na kostole zobral celú strechu, tentokrát iba strhol a zodvihol niekoľko pásov krytiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu