Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Predaj emisií chce SDKÚ-DS vyriešiť cez parlament

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyriešiť kauzu predaja voľných emisných kvót sa pokúsi opozičná SDKÚ-DS na najbližšej parlamentnej schôdzi. Ako v piatok informoval na tlačovej besede jej poslanec Pavol Frešo, opozícia plánuje v pléne predložiť uznesenie, ktoré zaviaže vládu, aby predložila verejnosti úplnú odtajnenú zmluvu o predaji emisných kvót.

"Zároveň navrhneme aj druhé uznesenie, ktoré zaviaže vládu SR predložiť Národnej rade správu o tom, ako boli emisie predávané, ako bol vyberaný uchádzač, a akým spôsobom a v akom rozsahu zmluva samotná bola uzavretá," povedal Frešo. Podľa neho sa tak správou podarí preniknúť do problému z úrovne parlamentu.

"V zmysle rokovacieho poriadku môže parlament zaviazať vládu, aby predložila správu, môže určiť lehotu a my v tomto prípade budeme navrhovať, aby vláda do 15 dní túto správu parlamentu predložila," vysvetlil Frešo. Poslanec chce využiť každú možnosť na objasnenie kauzy a poslať v rámci infozákona žiadosť na Ministerstvo životného prostredia SR, na základe ktorej by mal dostať informácie o predaji kvót.

Ak mu rezort nevyhovie v stanovenej lehote, obráti sa na správny orgán. Frešo tiež avizoval ďalší zámer v súvislosti s objasnením kauzy. Od pondelka chce SDKÚ navštíviť šéfov všetkých poslaneckých klubov v parlamente. "Budeme ich získavať pre to, aby oba tieto naše návrhy podporili," vysvetlil a dodal, že budú presviedčať hlavne koaličných poslancov. Frešo verí, že sa im podarí získať vyjednávaním vo veci aj koaličných poslancov, lebo už sa raz koalícia s opozíciou dohodli, keď išlo o poslanecký prieskum v prípade predaja pozemkov pod Tatrami v roku 2007.

"Ten, ako viete, sa nakoniec skončil tým, že bolo obmenené celé vedenie pozemkového úradu, bol vymenený minister," povedal a dodal, že podobne sa podarilo presadiť aj poslanecký prieskum v kauze pezinskej skládky. To, že by mala Národná rada SR vo veci predaja kvót prijať uznesenie, ako navrhuje opozícia, sa nepozdáva predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. V utorok po poslaneckom grémiu uviedol, že on sám bol raz v situácii, keď ešte ako opozičný poslanec podal návrh na uznesenie, ktorý prešiel vďaka KDH.

"Tridsať minút na to sa postavil Dzurinda a vtedajší minister zdravotníctva Zajac, a povedal, že uznesenia Národnej rady nie sú pre vládu záväzné," povedal Paška a dodal, že sa nedá dozvedieť nič o tajných a dôverných materiáloch, ktoré prijal niekdajší kabinet Mikuláša Dzurindu. Či v pléne prejde návrh uznesenia súčasnej opozície bude podľa Pašku závisieť od jeho obsahu.

"Uvidíme, čo bude to uznesenie obsahovať. Premiér ani vláda sa nikdy netajili, že to, čo má byť v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám zverejnené, zverejnené bude. Čiže ak to bude obsahovať štandardné požiadavky, nevidím dôvod to nepodporiť," uviedol predseda NR SR. Uznesenie by nepodporil vtedy, ak by opozícia prišla s niečím, čo by vec škandalizovalo a vyvolávalo napätie. "Len kde chcú prijať toto uznesenie? V kinosále?," pýtal sa Paška, keďže opozícia sa podľa neho odmieta zúčastňovať na parlamentnej schôdzi v pléne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu