Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Žiaci dostanú za rok dve vysvedčenia, tvrdí Mikolaj

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Žiaci základných a stredných škôl dostanú po novom polročné vysvedčenia, ktoré nebudú musieť vracať. Na konci školského roka obdržia ďalšie tlačivo so známkami za obidva polroky. Novinárov dnes o tom informoval minister školstva Ján Mikolaj (SNS).

Polročné vysvedčenia budú povinné aj pre prvákov, čo odborníci v minulosti opakovane kritizovali. Odborníci to označili za zbytočnú byrokraciu.

"Polročné vysvedčenie bude oficiálnou verejnou listinou, ktorá zostáva u žiaka," povedal Mikolaj. Podľa neho sa tak zamedzí nezákonnému vydávaniu odpisov polročných vysvedčení. Niektorí učitelia z obavy, že im deti vrátia poškodené vysvedčenia, vraj dávali žiakom polročné hodnotenie na neoficiálnych tlačivách, takzvané odpisy.

Vydávanie dvoch vysvedčení v jednom školskom roku označila Ľudmila Weissová-Bistáková z občianskeho združenia Schola Optima za nezmyselnú byrokraciu. "V prvom polroku učiteľ napíše jeden elaborát, ktorý bude musieť na konci školského roka v skrátenej podobe prepísať na ďalšie tlačivo a doplniť k nemu hodnotenie za druhý polrok," doplnila. Potvrdila to aj zástupkyňa riaditeľa bratislavskej základnej školy Milana Rastislava Štefánika Mária Hronská, podľa ktorej pôjde o prácu navyše. Nesúhlasila tiež s tým, aby boli vysvedčenia povinné aj pre žiakov prvých ročníkov. "Prváčikovia lepšie prijmú slovné hodnotenie v zábavnej forme ako klasické vysvedčenie," doplnila. Prváci dostali polročné vysvedčenia už v tomto školskom roku, ich opätovné zavedenie sprevádzali viaceré problémy.

Zjednodušiť prácu učiteľom by podľa Mikolaja mal aj program eTlačivá. Ten umožní napísať vysvedčenie priamo v počítači a vytlačiť ho na špeciálnom papieri s vodotlačou a štátnym znakom. Program je v tomto školskom roku pre školy bezplatný, od júla však bude jeho používanie spoplatnené. Licencia na jeden rok bude stáť od 70 eur (2109 Sk) do 285 eur (8586 Sk), v cene však nie je zahrnutý poplatok za tlačivá.

Minister školstva tvrdil, že doteraz kritizované pravidlá pre slovné hodnotenie sa uvoľnili. Slovné hodnotenie, ktoré školský zákon zredukoval na štvorstupňovú klasifikáciu, bude podľa neho možné rozšíriť o vlastné vyjadrenie učiteľov. "Ide o kompromis," tvrdil Mikolaj. Autorka knihy o slovnom hodnotení Weissová-Bistáková však namietla, že priestor vyčlenený na slovné hodnotenie je nedostačujúci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu