Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

V Tatrách už likvidujú lokálne ohniská

Požiar pod Kežmarskými Žľabmi
Požiar pod Kežmarskými Žľabmi

POPRAD - Hasiči dostali pod kontrolu rozsiahly lesný požiar v Tatrách v Kežmarských žľaboch, dnes dopoludnia sa usilovali zlikvidovať jednotlivé lokálne ohniská.

Príčiny požiaru, ktorý vypukol v utorok a zasiahol i najprísnejšie chránené územia TANAP-u, sa naďalej vyšetrujú. Nemožno však vylúčiť, že oheň z nedbanlivosti alebo úmyselne založil človek. Potvrdili to popradskí hasiči.

Úrady od dnešného dňa na lesných pozemkoch v územnom obvode okresu Poprad zakázali zakladať a udržiavať ohne, fajčiť či odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety a vypaľovať porasty. Malo by sa tak predísť riziku vzniku požiaru, lebo v podtatranskom regióne od víkendu už hasili oheň napríklad v Ždiari, v Lopušnej doline či medzi obcami Vikartovce a Kravany.

"Rozloha požiaroviska (v Kežmarských žľaboch) je asi 150 hektárov. Cieľom hasebných prác je zabrániť ďalšiemu rozširovaniu požiaroviska a likvidovať lokálne ohniská najmä na východnej strane požiaroviska," poznamenal Jozef Michlík z popradskej hasičskej stanice. Škody už skoršie odhadli na približne 300.000 eur (asi deväť miliónov korún).

S ohňom dopoludnia zápasilo asi 80 hasičov z viacerých miest východného a stredného Slovenska. Okrem 15 cisterien im pomáhal aj vrtuľník ministerstva obrany. Požiar sa rozhorel v utorok predpoludním a pre silný a meniaci sa vietor sa rýchlo šíril. Postupne prenikol do porastov v piatom, najprísnejšie chránenom území TANAP-u a ohrozoval tiež hospodárske budovy Štátnych lesov TANAP-u. Budovy sa vraj podarilo zachrániť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu