Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Slováci majú zo šampionátu v sudoku zlato

Sudoku majstrovstvá v Žiline
Sudoku majstrovstvá v Žiline

ŽILINA - Zaťaté päste na znak víťazstva a široké úsmevy. Takýmito gestami oslávili zisk zlatých medailí na svetovom šampionáte v sudoku v Žiline členovia družstva Slovenska. Medzi najúspešnejších účastníkov majstrovstiev sa zaradil Robert Babilon z Kladna, ktorý získal striebro s družstvom Česka a bronz v kategórii jednotlivcov.

"Záleží to skôr od momentálnej formy, takéto niečo sa nedá natrénovať. Využili sme silné stránky každého z nás, keďže každý je dobrý alebo lepší v niečom inom," povedal novinárom jeden z členov slovenského tímu Štefan Gašpar.

Okrem strieborných Čechov vystúpili na víťazné pódium v kategórii družstiev aj bronzoví Srbi. Úsmevy na všetky strany rozdával tiež programátor Babilon, ktorý vraj so ziskom dvoch medailí vôbec nepočítal.

Pri lúštení mriežky, do ktorej sa vpisujú čísla, sa totiž nepovažuje za žiadneho "rýchlika" a z národného českého šampionátu postupoval do Žiliny z piateho až šiesteho miesta. "Keby mi niekto pred šampionátom povedal, že budem v jednotlivcoch v prvej desiatke, tak si pomyslím, že si robí zo mňa srandu," povedal Babilon.

Krátko predtým pogratuloval majstrovi sveta, ktorým sa stal Poliak Jan Morozowski. Druhá priečka sa ušla Srbovi Brankovi Ceraničovi. Na majstrovstvá sveta prišlo viac než 160 lúštiteľov z celého sveta. Počas dnešných finálových disciplín predstavili v svetovej premiére bratia Sellersovci z Británie svoj nový hlavolam - štvorrozmerné sudoku.

Hlavolam má tvar kocky v oranžovo-bielej kombinácii. Na jednotlivých dielikoch pripomínajúcich mriežku sú čísla od jedna do deväť, ktoré treba správne usporiadať.

Počas žilinských majstrovstiev sa Belgičan Vincent Bertrand postaral aj o prekonanie svetového rekordu v čo najrýchlejšom riešení sudoku. Stačili mu na to tri minúty a šesť sekúnd.

Osemnásťročný mladík tak zlepšil doterajší čas o dve minúty a devätnásť sekúnd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu