Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

O osude Janušeka bude Slota hovoriť v utorok

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Slovenská národná strana sa k vyjadreniu premiéra Roberta Fica, ktorý dal vo štvrtok ministrovi výstavby a regionálneho rozvoja Marianovi Janušekovi čas na odchod z funkcie do utorka, vyjadrí až po veľkonočných sviatkoch.

"Stanovisko SNS bude komunikovať v utorok pán predseda," povedala tlačová tajomníčka strany Jana Benková, na ktorú odkázal muž, ktorý sa ohlásil na mobilnom telefóne predsedu SNS Jána Slotu a aj podpredseda strany Rudolf Pučík. Benková sa odmietla vyjadriť aj k otázke, či minister Janušek odstúpi sám alebo počká až kým ho odvolá predseda vlády Robert Fico.

"Zatiaľ to nekomentujeme, vyjadríme sa v utorok," dodala. Podľa nej sa v strane ešte nehovorilo o prípadnom nástupcovi Janušeka. "To určite nie, toto sme ešte nerozoberali," uviedla. Tlačová tajomníčka odmietla prezradiť, či sa predseda SNS Slota stretne do utorka s premiérom. "Nebudem to zatiaľ komentovať," povedala.

Premiér Fico vyzval ministra Janušeka, aby odstúpil z funkcie po tom, ako sa oboznámil s výsledkami kontroly Úradu pre verejné obstarávanie. Úrad prešetroval podozrenia z porušenia zákona o verejnom obstarávaní pri nákupoch niektorých služieb súvisiacich s implementáciou Národného strategického referenčného rámca. Ministerstvo podľa ÚVO zákon o verejnom obstarávaní porušilo. Ak Janušek neodíde z funkcie sám najneskôr v utorok, Fico podá prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi návrh na jeho odvolanie.

Ministerstvo v nástenkovom tendri na poskytovanie služieb pri čerpaní eurofondov porušilo podľa ÚVO zákon o verejnom obstarávaní. Rezort podľa predsedu úradu Bélu Angyala v tendri neurčil predpokladanú cenu zákazky, čo bolo potrebné pre zvolenie postupu obstarávania. Zmluva s vybraným uchádzačom na základe kontroly ÚVO bola uzatvorená v rozpore so súťažnými podkladmi.

Angyal označil obidva dôvody za vážne porušenie zákona o obstarávaní. Ostatné zo šiestich zistených nedostatkov mali podľa neho administratívny charakter. Ministerstvo výstavby v piatok opakovane trvalo na tom, že kontrola ÚVO nekonštatovala porušenie zákona o verejnom obstarávaní o poskytovaní služieb pri čerpaní eurofondov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu