Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Černák vypovedal šesť hodín, vraždy nepriznal

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

PREŠOV - Údajný šéf slovenského podsvetia Mikuláš Černák pred prešovským okresným súdom odmietol zodpovednosť za vraždy, z ktorých ho obžalovali. Novinárom to v prestávke pojednávania povedal jeho náhradný obhajca Vasil Dubnianský. Černákova výpoveď trvala šesť hodín, počas nich bola verejnosť a médiá z procesu vylúčené.

"K niečomu sa priznal, k niečomu sa nepriznal, nie k vraždám, ale skutočnostiam ktoré nastali," uviedol Dubnianský. Černák vypovedal ku všetkým skutkom tak, ako ich videl a ako ich zažil, tvrdil. Obhajcovia Černáka nevylúčili, že na základe výpovede ešte požiadajú súd o doplnenie dokazovania v procese, ktorý sa pôvodne chýlil ku koncu.

Očakávalo sa, že tento týždeň odznejú v procese záverečné reči. Tú mala pripravenú už začiatkom týždňa prokuratúra. Dĺžku je čítania odhadol jeden z trojice štátnych zástupcov Peter Šufliarsky na približne tri hodiny. V záverečnej reči prokuratúra navrhne výšku trestu pre Černáka. V prípade dokázania viny mu hrozí 15- až 25-ročné väzenie, prípadne doživotie.

Černák čelí pred prešovským súdom obžalobe zo šiestich vrážd a objednania ďalšej vraždy. Podľa prokuratúry v roku 1994 zavraždil údajného policajného informátora Jozefa Filipa a o tri roky neskôr bývalého policajta Gustáva Slivenského. Okrem toho ho obžalovali z vrážd štyroch údajných členov rôznych skupín podsvetia a objednania vraždy banskobystrického podnikateľa Mariána Karcela.

Černáka navyše počas procesu obžalovali z organizovania vraždy nepohodlného svedka Miroslava Vlčeka z roku 1993. Údajnému mafiánovi, ktorého v minulosti odsúdili len za vydieranie, tiež hrozí obnovenie konania v prípade vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka pred súdom v Banskej Bystrici.

Sledovaný proces s Černákov odštartoval v Prešove vlani v novembri. Počas neho súd vypočul približne 50 svedkov, prečítal posudky viacerých špecialistov a premietol rekonštrukcie niektorých vrážd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu