Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Policajti spáchali v minulom roku 209 trestných činov

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Uplynulý rok obvinili 158 policajtov, ktorí spáchali 209 trestných činov. Oproti roku 2007 klesol počet obvinených o 20 a počet ich prehreškov o 38.

Pri vyše dvadsiatich tisícoch policajtov v službe tvorí podiel obvinených 0,79 percenta. Najväčšiu skupinu, až 73 obvinených tvorili policajti vo veku 31 až 40 rokov, čo predstavuje 46 percent z celkového počtu obvinených mužov zákona, naopak najmenej ich bolo v skupine nad 50 rokov - iba tri prípady. Podľa informácií z ministerstva vnútra, možno hovoriť o mierne klesajúcom trende, treba však dodať, že odhaľovanie trestnej činnosti policajtov je veľmi ťažké, nakoľko ide o páchateľov, ktorí poznajú kriminalistické a vyšetrovacie postupy a metódy. Najčastejšie sa policajti dopúšťali zneužívania právomoci verejného činiteľa (68), ublíženia na zdraví (16) a prijímania úplatku (14). Nárast obvinených zaevidovali vlani medzi dopravnými a hraničnými policajtmi. Policajti zo zadokumentovaných trestných činov spáchali 130 v službe. Mimo služby išlo hlavne o ublíženia na zdraví, čo však ovplyvnili aj dopravné nehody, a potom podvody.

Vlani figurovali policajti aj v prípade vraždy a v pri jej pokuse. V prvom išlo o vraždu muža, ktorý zomrel na následky popálenín po tom, ako ho policajt mimo služby polial horľavinou a zapálil. Keďže ešte nie je ukončené vyšetrovanie, nie je zverejnený ani motív brutálneho činu. V druhom prípade išlo o trestný čin v štádiu pokusu. Policajt mimo služby s ďalšími tromi komplicmi prepadol čerpaciu stanicu, následne ich zastavili jeho kolegovia. Policajt neváhal použiť zbraň s cieľom usmrtiť hliadku, spôsobil jej iba zranenia. V rámci prevencie uviedli do skúšobnej prevádzky na stránke ministerstva vnútra formulár, ktorý má pomôcť v boji s kriminalitou policajtov. Informácie plánujú v tomto roku pravidelne vyhodnocovať, komplexné zhodnotenie projektu bude možné posúdiť až v správe o trestnej činnosti policajtov za rok 2009.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu