Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

NKÚ: EBÚ v Bratislave neoprávnene použil 1,5 mil. korún zo ŠR

BRATISLAVA - Generálny biskupský úrad v Bratislave Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku v roku 2002 neoprávnene použil takmer 1,5 milióna korún zo štátneho rozpočtu.

Podľa záverov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu peniaze použil na účely, na ktoré neboli určené. Evanjelický biskupský úrad peniaze určené na bežné výdavky neoprávnene poskytol na časť rekonštrukcie nehnuteľného majetku - budovy biskupského úradu vo Zvolene, čím porušil rozpočtovú disciplínu.

NKÚ tiež vyčíta evanjelickému Generálnemu biskupskému úradu v Bratislave, že vyplatil 15 000 korún advokátovi bez špecifikovania jeho práce. Počas kontroly neboli ani predložené materiály, ktoré by preukázali fakturované práce.

Biskupský úrad tiež podľa NKÚ neoprávnene použil 29 450 korún na úhradu stravného. Pri organizovaní seminára uhradil stravné pre 310 osôb po 265 korún, pričom táto suma mala byť len 170 korún na osobu. NKÚ tiež zistil, že biskupský úrad zaplatil za nákup minerálky 1069 korún, ktoré zaplatil z účtu na opravy a údržbu.

Generálny dozorca Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Ján Holčík sa k záverom kontroly NKÚ odmietol vyjadriť. "Nebudem sa k tomu vyjadrovať," povedal pre agentúru SITA a zložil telefón.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu