Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kontroverznú pezinskú skládku skolaudovali!

Skládka proti protestu
Skládka proti protestu (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bratislavský inšpektorát životného prostredia v pondelok skolaudoval kontroverznú pezinskú skládku, proti ktorej dlhodobo protestujú občianski aktivisti.

Povedal to riaditeľ inšpektorátu Miroslav Held, podľa ktorého úrad nezaznamenal žiadne nedostatky na skládke. Vyjadrenie zástupcu spoločnosti Ekologická skládka, ktorá stavbu prevádzkuje, sa ČTK zatiaľ nepodarilo získať.

"Včera (pondelok - pozn. ČTK) nám prevádzkovateľ dodal chýbajúce doklady, v zmysle zákona sme vydali kolaudačné rozhodnutie," uviedol Held. Po vydaní rozhodnutia môže prevádzkovateľ začať so svojou činnosťou okamžite, dodal.

Nedostatky sa na stavbe nenašli. Zosuv pôdy, na ktorý upozornili aktivisti pred viac ako týždňom, bol spôsobený zámerne, poznamenal. "To oni zámerne v podstate strhli svah, aby neprišlo náhodou niečo takéto," tvrdil Held.

Občianski aktivisti dlhodobo protestujú proti zvážaniu odpadu na skládku, ktorá je niekoľko stoviek metrov od centra mesta. V januári napadli rozhodnutie Krajského súdu, ktorý stavbu odobril, na Najvyššom súd. Od súdu žiadajú, aby zrušil verdikt Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ktorá výstavbu skládky povolila. Podľa aktivistov je skládka v rozpore s územným plánom mesta.

Proti skládke zorganizovali odporcovia skládky v minulosti demonštrácie a protestné pochody z Pezinka do Bratislavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu