Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Očovan falšoval peniaze, vyviazol len s podmienkou!

BANSKÁ BYSTRICA – Dva roky podmienečne. To je trest pre Tomáša Lenára (27) z Očovej, ktorý vyrobil dve falošné tisíckorunáčky a jednou chcel platiť. Potvrdil ho dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici. Pritom najnižší trest za falšovanie peňazí je na Slovensku sedem rokov.

Falošné bankovky vyrobil Tomáš v júli 2007 na počítači rodičov. Na multifunkčnom zariadení zoskenoval obe strany originálnej bankovky, vytlačil ich na kancelársky papier a zlepil. Jedným falzifikátom sa potom vo Zvolene pokúsil zaplatiť za tovar. Predavačka však na prvý pohľad zistila, že bankovka je falošná a na Tomáša zavolala policajtov. Znalci zaradili falzifikát do najnižšieho stupňa nebezpečnosti s označením nepodarený. V počítači mal Tomáš zoskenované aj slovenské bankovky v nominálnej hodnote 200 a 500 korún.

Vyučený čašník a kuchár sa k činu priznal, oľutoval ho a pri objasňovaní trestnej činnosti spolupracoval s príslušnými orgánmi. To Okresný súd vo Zvolene zobral ako poľahčujúce okolnosti a s použitím ustanovenia o mimoriadnom znížení trestu mu vymeral dva roky väzenia s podmienečným odkladom na päť rokov. Pritom spodná hranica trestnej sadzby za falšovanie peňazí je sedem rokov. Súd vyslovil názor, že uloženie trestu podľa sadzby by bolo neprimerane prísne a na prevýchovu Tomáša by mal stačiť aj podmienečný trest.

Prokurátor sa však odvolal a žiadal prísnejší trest, vrátane prepadnutia počítača, na ktorom Tomáš falzifikáty vyrobil. Krajský súd mu nevyhovel a rozsudok prvostupňového súdu potvrdil. Jeho rozhodnutie je právoplatné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu