Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Greenpeace je proti výrobe jadrového paliva na Slovensku

BRATISLAVA - Organizácia Greenpeace rázne odmieta úvahy o možnosti vybudovať na Slovensku závod na výrobu jadrového paliva. K tomuto postoju ju vedú údajné zámery ruskej spoločnosti Tvel, ktorá zvažuje postaviť závod na výrobu jadrového paliva mimo územia Ruskej federácie.

Tvel okrem Slovenska uvažuje aj o Ukrajine, kde v súčasnosti funguje najviac reaktorov ruskej výroby. Environmentalisti v tejto súvislosti upozorňujú na viaceré zdravotné, environmentálne a bezpečnostné riziká takejto investície.

"Sme presvedčení, že takáto výroba na Slovensko nepatrí," uviedla koordinátorka energetickej kampane Greenpeace Slovensko Andrea Zlatňanská. "Sme šokovaní. Výroba paliva pre atómové elektrárne predstavuje technologický proces, pri ktorom sa pracuje s vysoko rádioaktívnym materiálom, ktorý treba komplikovane transportovať, v tomto prípade pravdepodobne z Ruskej federácie, a následne zložito spracovávať, pričom existuje zvýšené riziko havárií a kontaminácie životného prostredia,“ skonštatovala Zlatňanská.

Greenpeace považuje predstavy o ťažbe uránu a jeho následnom spracovaní na Slovensku za naivné. "Ak by aj nakoniec došlo k veľmi kontroverznej ťažbe uránu na území SR, naša krajina nedisponuje technológiami na spracovanie uránovej rudy a hlavne zariadením na tzv. obohatenie uránu," uviedla aktivistka. Podľa stanoviska Greenpeace je teda pravdepodobné, že na Slovensku vyťažený urán by tak či tak musel putovať mimo jeho územia na tzv. obohatenie a potom by sa ako vysoko rádioaktívny opäť vracal spať, a to ako materiál na výrobu paliva pre jadrové elektrárne.

"Slovensko nikdy nebude jadrovou veľmocou, ktorá by kontrolovala celý proces výroby jadrového paliva od ťažby uránu až po výrobu palivových kaziet. Rovnako si musíme uvedomiť, že slovenské zásoby uránu ležia v mimoriadne osídlených oblastiach, napríklad v blízkosti miest ako sú Košice, Poprad či Trenčín, ako aj v blízkosti regionálne významných zdrojov pitnej vody, takže je viac ako otázne, či sa tieto ložiská vôbec niekedy budú ťažiť,“ dodala Zlatňanská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu