Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Učitelia by si mali prilepšiť, Mikolaj chce zvyšovať platy

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Niektorí učitelia si od budúceho školského roka možno finančne prilepšia aj o desať percent. Predpokladá to návrh zákona o pedagogických zamestnancoch, ktorý by mal minister školstva Ján Mikolaj predložiť do vlády v najbližších týždňoch.

Minister pôvodne navrhoval zásadnejšiu reformu v odmeňovaní učiteľov, stroskotal však na výhradách ministerstva práce. Úrad odmietol, aby pre pedagógov platili iné pravidlá ako pre ostatných zamestnancov verejnej služby.

Zvýšenie platov by sa malo týkať približne 3500 učiteľov, ktorí vykonali druhú kvalifikačnú skúšku, z celkového počtu viac ako 80.000. "Učiteľom, ktorí majú druhú kvalifikačnú skúšku a bude im uznaná za druhú atestačnú skúšku, stúpne tarifný plat o desať percent," povedal šéf školských odborárov Ján Gašperan. Kvalifikačná skúška zvyšuje odbornosť učiteľa v predmete, ktorý vyštudoval.

Naposledy sa platy učiteľov zvýšili od januára tohto roka o sedem percent. Plat učiteľa s vysokoškolským vzdelaním bez praxe sa začína na sume 539 eur (16.238 Sk), učiteľ s 32-ročnou praxou a prvou kvalifikačnou skúškou zarobí 713 eur (21.480 Sk). Priemerný mesačný plat v hospodárstve bol v treťom štvrťroku vlaňajška 704,57 eur (21.226 Sk).

Pedagógovia, ktorí majú na starosti začínajúcich učiteľov, by mali dostať príplatok vo výške štyroch percent. Zachovaný by mal zostať príplatok za triednictvo a sedem platových tried, ktoré mal pôvodne nahradiť nový systém. "Pri platových triedach sa bude rozlišovať medzi obyčajným a špeciálnym pedagógom," upozornil Gašperan. Učitelia na špeciálnych školách by privítali, keby bol rozdiel v odmeňovaní aj medzi špeciálnym učiteľom na bežnej a osobitnej škole.

Pre učiteľov základných a stredných škôl je podľa viacerých riaditeľov praktickejšie získať kvalifikáciu na nový predmet, ako si ju zvyšovať kvalifikačnou skúškou v tom, ktorý učia. "Darí sa tak zlepšovať kvalitu výučby predmetov, ktoré nie sú odborne učené," poznamenala zástupkyňa riaditeľky Základnej školy Horelica v Čadci Renáta Rišianová.

Zvýšiť plat by sa mal tiež tým učiteľom, ktorí absolvujú akreditované kurzy. Školy sa však obávajú, že to môže byť na úkor žiakov. "Ak bude vzdelávanie vo vyučovacích dňoch, nebude mať kto učiť," namietla zástupkyňa riaditeľa bratislavského Gymnázia L. Novomeského Natália Zajačeková. Učitelia by mali v budúcnosti dostať pridané aj za prípravu žiakov na olympiády či jazykové skúšky, čo školy privítali.

Zákon o pedagogických zamestnancoch by mal platiť od septembra 2009, jednotlivé zmeny však budú do praxe nabiehať postupne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu