Štvrtok13. jún 2024, meniny má Anton, zajtra Vasil

Policajti dostali nové autá na boj s cestnými pirátmi

BRATISLAVA - Špeciálne vybavené policajné autá značky Volkswagen Passat začnú oddnes jazdiť po diaľniciach pri Bratislave, Martine, Trenčíne, Liptovskom Mikuláši, Poprade a Trnave. Ich cieľom bude zvýšiť bezpečnosť na cestách, ktorú ohrozujú bezohľadní vodiči nielen na rýchlych autách.

Ako povedal na tlačovej besede minister vnútra Vladimír Palko, "pôsobí to psychologicky a výchovne na tých, ktorí nerešpektujú ostatných vodičov".

Vozidlá sú vybavené špeciálnym radarom, ktorého hlavica je umiestnená na prednej časti auta a vyzerá ako znak Volkswagenu, čo sťažuje vodičom radar rýchlo rozoznať. Priestupky sa budú dokumentovať, či bude auto v pohybe alebo bude stáť. Na paneli zadného skla sa objaví oznam, ktorý cestnému pirátovi oznámi, aby zastavil. V počítači v aute sa tiež vyhotoví záznam o priestupku, ktorý má poradové číslo a nie je možné s ním manipulovať ani ho vymazať. Najvyššia rýchlosť tohto policajného pomocníka je 240km/h, nechýba ani výstražné svetelné a zvukové znamenie. Cena týchto vozidiel je okolo 800 000 Sk za kus, pričom špeciálne vybavenie stojí ďalších 284 000 Sk. "Autá sme dostali s 30-percentnou zľavou," povedal minister.

Napriek rýchlosti, akú auto dosiahne, nebudú policajti podľa Palka cestných pirátov za každých okolností naháňať. "Ak by to nebolo bezpečné voči ostatným vodičom, zašle sa pirátovi záznam, ako tomu bolo doteraz," povedal Palko. Dodal, že podľa pripravovanej novely zákona o premávke na pozemných komunikáciách už budú vodiči zodpovedať za priestupky áut, ktoré vlastnia, takže sa nebudú môcť vyhovárať na to, že auto niekomu požičali.

Palko sa domnieva, že hrubé porušovanie pravidiel cestnej premávky sa aj vďaka týmto autám oproti minulému roku zníži. V roku 2003 totiž bolo 8 500 dopravných nehôd spôsobených neprimeranou rýchlosťou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu