Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Bývalá vláda kupovala poslancov, naznačil Lipšic

Podpredseda KDH Daniel Lipšic
Podpredseda KDH Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vysoký predstaviteľ bývalej vlády Daniel Lipšic dnes otvorene naznačil, že minulá vládna koalícia kupovala poslancov parlamentu.

Kabinet Mikuláša Dzurindu sa v predchádzajúcom volebnom období po strate väčšiny v parlamente opieral o podporu nezávislých poslancov, obvinenia vtedajšej opozície z podplácania bývalí vládni predstavitelia doteraz vždy odmietali.

"Aj s našimi vládami boli spojené škandály, korupcia, zmanipulované tendre, kupovanie poslancov a nebola vyvodená adekvátna zodpovednosť," vyhlásil dnes na tlačovej konferencii exminister spravodlivosti a podpredseda opozičného KDH Lipšic. Údajné chyby bývalého kabinetu priznal po viac ako dva a pol roku od nástupu súčasnej vlády Roberta Fica.

Predsedovia bývalých vládnych strán SDKÚ-DS a SMK Mikuláš Dzurinda a Pál Csáky vyjadrenia Lipšica odmietli. "Keď mal takéto podozrenia, mal dať trestné oznámenie a má postupovať v zmysle zákona," uviedol Csáky. Terajšia opozícia podľa Lipšica sklamala voličov v štýle vládnutia a mala by si to priznať. Politológ Peter Horváth z trnavskej Univerzity sv. Cyrila a Metoda vidí za vyhláseniami Lipšica politický zápas v KDH pred snemom. "Obávam sa, že tento vnútrostranícky boj nemusí byť očistcom, ale môže byť skôr prepadliskom pre KDH," poznamenal Horváth. Exminister povedal, že chce oznámiť rozhodnutie, či sa bude uchádzať o funkciu predsedu kresťanských demokratov, do konca februára.

KDH podobne ako ďalšie opozičné strany SMK a SDKÚ-DS v prieskumoch verejnej mienky výrazne zaostávajú za vládnym Smerom-SD. Kresťanských demokratov okrem toho minulý rok opustili štyria poslanci, ktorí založili novú stranu. Lipšic sa k nim nepridal, aj keď viackrát mal podobné názory ako táto skupina. Napriek tomu, že KDH oficiálne presadzuje na prezidentský post spoločnú opozičnú kandidátku Ivetu Radičovú, nie všetci členovia hnutia ju otvorene podporujú. Lipšic, ktorý zároveň ohlásil vznik občianskej iniciatívy, vyzval ľudí, aby prišli v nadchádzajúcich prezidentských voľbách k urnám a hlasovali za Radičovú. Favoritom volieb je podľa prieskumov súčasný prezident Ivan Gašparovič.

KDH odišlo z bývalej vlády vo februári 2006, keď nepresadilo schválenie zmluvy s Vatikánom o výhrade vo svedomí. Podľa Lipšica bolo chybou, že hnutie tak už nespravilo na jeseň roku 2005 po tom, ako koalíciu začali podporovať dvaja poslanci vtedajšej opozičnej ĽS-HZDS Eduard Kolesár a Karol Džupa. Exminister spravodlivosti má o kupovaní poslancov vážne podozrenie, dôkazy však nepredložil. "Nepoviem vám skutkový priebeh, kto, za čo. Ale nikto, žiaden rozumný človek na Slovensku nemôže veriť tomu, že dvaja poslanci HZDS zrazu zmenili svoj pohľad na svet okolo seba. Neverím tomu ani ja," uviedol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu