Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Fico chce požiadať Kubiša, aby pre plyn odložil odchod z funkcie

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš
Minister zahraničných vecí Ján Kubiš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico chce požiadať ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, aby odložil plánovaný odchod z funkcie.

Podľa predsedu vlády by bolo lepšie, ak by v rokovaniach so zahraničnými partnermi pre zastavené dodávky ruského plynu pokračoval súčasný šéf slovenskej diplomacie a nie nový minister. Kubiš už vlani v decembri ohlásil, že opustí miesto v slovenskej vláde, k jeho výmene malo prísť tento týždeň v stredu.

"Predovšetkým musím hovoriť aj s ministrom zahraničných vecí, či je naozaj nutné, aby v tomto období odišiel z funkcie," uviedol dnes Fico. Po obnovení pravidelných dodávok plynu by Kubiš mohol odísť, naznačil premiér. Reakcia Kubiša k premiérovej výzve zatiaľ nie je známa. Prezident Ivan Gašparovič mal podľa skorších informácií ministra odvolať v stredu, pretože súčasný šéf diplomacie má nastúpiť na post výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN v Ženeve. Meno nového ministra zatiaľ nie je známe.

Slovensko čelí už niekoľko dní pre spor Ruska a Ukrajiny výpadku dodávok plynu a predstavitelia vlády vyhlásili, že sa ich snažia obnoviť aj prostredníctvom rokovaní so zahraničnými partnermi. Krajina navyše pre zastavenie tranzitu plynu uvažuje o spustení časti jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach, čím by porušila prístupovú zmluvu k Európskej únii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu