Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bohunice spustia bez ohľadu na obnovenie dodávok plynu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko spustí prevádzku druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach aj napriek tomu, že Rusko, Ukrajina a Európska únia sa už dohodli na kontrole tranzitu plynu cez ukrajinské územie.

V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to v nedeľu povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Elektrinu z V1 bude podľa neho krajina potrebovať aj po obnovení toku ruského plynu a následnom zrušení obmedzenia spotreby suroviny pre väčšie podniky.

"Spustením plynu neodvrátime krízovú situáciu. My máme dneska väčší problém v prenose elektriny ako v prenose plynu," vyhlásil Jahnátek. Dodatočný zdroj bude krajina potrebovať najmä v čase opätovného nábehu priemyslu a v prípade, ak by došlo k ďalšiemu výpadku plynu, dodal.

Vláda Roberta Fica rozhodla o opätovnom zapojení nedávno odstaveného bloku V1 v sobotu napriek tomu, že týmto krokom Slovensko poruší prístupovú zmluvu k Európskej únii. Krajina sa totiž pred vstupom do únie zaviazala, že oba bloky V1 vyradí z prevádzky. Prvý ukončil výrobu na konci roka 2006, druhý reaktor na konci vlaňajška.

Podľa Jahnátka bude bohunický reaktor pracovať len na polovičný výkon 220 megawattov (MW), ktorý by mal byť dosiahnutý za niekoľko dní od naštartovania bloku. "Od prvého dňa už bude generátor prifázovaný a bude postupne pridávať do siete elektrický prúd," priblížil minister. Podľa rozhodnutia vlády má elektráreň zostať v prevádzke len počas nevyhnutnej doby, kým nebude opäť stabilná energetická sústava krajiny.

Prevádzkovateľom V1 je štátna Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), ktorá už odštartovala prípravy na pripojenie elektrárne k sieti. "Opätovný nábeh druhého bloku umožňuje predovšetkým dobrý technický stav technologického zariadenia," informoval v tlačovej správe hovorca spoločnosti Dobroslav Dobák. Reaktor má podľa neho platné povolenie na prevádzku a spĺňa všetky bezpečnostné predpisy.

Na rozbehnutie reaktora v Bohuniciach poslúži palivo, s ktorého využitím sa vzhľadom na nedávne predčasné odstavenie bloku už nepočítalo. "Zásoba tejto energie umožní prevádzku bloku s využitím jedného turbogenerátora po dobu približne dvoch mesiacov," doplnil Dobák.

Európska komisia už varovala, že obnovenie prevádzky V1 by znamenalo porušenie práva únie. "Je jasné, že neexistuje žiadny právny základ pre rozbehnutie Bohuníc, a pokiaľ vláda túto elektráreň opäť sprevádzkuje, urobí tak v jasnom rozpore s právom Európskej únie," povedal hovorca eurokomisára pre energetiku Andrisa Piebalgsa.

Výhrady ďalších štátov únie voči zapojeniu Bohuníc budú podľa prezidenta Ivana Gašparoviča oprávnené, rozhodnutie vlády však obhajoval. "Je potrebné urobiť všetky kroky, aby energetika a celá sústava, celé naše hospodárstvo mohlo fungovať ďalej v normálnom stave," povedala hlava štátu v diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12.

Podobne reagoval aj odchádzajúci minister zahraničných vecí Ján Kubiš, podľa ktorého bolo potrebné časť V1 spustiť, aby krajina predišla kolapsu energetickej sústavy. Napriek tomu, že Slovensko týmto rozhodnutím nebude plniť prístupovú zmluvu, svoje záväzky podľa ministra nechce porušovať dlhodobo.

"Sme si vedomí, že tu dochádza k niečomu, čo je neštandardné, ale z druhej strany, tu je stav núdze, stav krízy (...). Čo chcem zdôrazniť, ide o dočasné riešenie, ktoré bude trvať iba na nevyhnutnú dobu, kým sa nezastabilizuje energetická sústava," povedal šéf slovenskej diplomacie v relácii televízie TA3 V politike. Kubiš vo funkcii pravdepodobne končí na budúci týždeň, jeho nástupca zatiaľ nie je známy.

Slovenská vláda bude Európsku komisiu informovať, že výpadok plynu nezneužíva na opätovné naštartovanie jadrovej elektrárne, ale týmto rozhodnutím chce odvrátiť krízový stav. Jahnátek v STV vyhlásil, že všetci by mali veľvyslanci na Slovensku dostať verbálnu nótu o verdikte kabinetu, a údajne ešte pred sobotňajším rokovaním vlády telefonoval komisárovi Piebalgsovi.

V pondelok chce Jahnátek o zámere v Bruseli informovať Radu ministrov pre energetiku, stretnúť by sa mal aj s českým ministrom priemyslu a obchodu Martinom Římanom, ktorého krajina v súčasnosti únii predsedá. Premiér Robert Fico už pred časom vyhlásil, že za rozhodnutie spustiť druhý blok V1 preberie zodpovednosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu