Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štrbské Pleso zatiaľ podľa ministerstva zostáva Štrbe

Štrbské Pleso
Štrbské Pleso

BRATISLAVA - Známa tatranská osada Štrbské Pleso zostane v správe Štrby až do vyriešenia súdneho sporu s mestom Vysoké Tatry na Najvyššom súde.

Podľa viacerých slovenských médií to dnes vyhlásilo ministerstvo vnútra. Štrba a Vysoké Tatry sa o osadu súdia už dlhší čas, v novom roku sa spor vyostril a samosprávy viackrát na Štrbskom Plese vymenili vstupné tabule.

"Kým Najvyšší súd nerozhodne opäť, platí súčasný právny stav, teda Štrbské Pleso je pod správou Štrby," povedal Slovenskej televízii hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš. Na Štrbskom Plese žije trvalo asi približne 100 obyvateľov, patrí však medzi najviac navštevované lokality Tatier.

Najvyšší súd predvlani prisúdil Štrbské Pleso Štrbe, ktorá tvrdila, že ju o osadu neoprávnene pripravili po druhej svetovej vojne v prospech Vysokých Tatier, hoci historicky patrila vraj práve tejto obci. Vlani na jeseň však vysokotatranská radnica uspela so sťažnosťou na Ústavnom súde. Štrba a Vysoké Tatry si rozhodnutie Ústavného súdu vysvetľovali rôzne a obe samosprávy sa domnievali, že majú právo Štrbské Pleso spravovať.

Na prelome rokov sa spor vyhrotil a Vysoké Tatry i Štrba vymieňali vstupné tabule, ktoré označujú vstup do obce. Štrba pri inštalovaní tabule minulý víkend zorganizovala aj pokojnú demonštráciu asi troch stoviek Štrbanov.

Vysokým Tatrám sa podľa dnešných informácií médií nepodarilo dosiahnuť zmenu zápisu územia Štrbského Plesa na katastri, ktorý osadu evidoval pod Štrbou. Kataster podobne ako ministerstvo argumentoval, že územie patrí k Štrbe až do nového rozhodnutia Najvyššieho súdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu