Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Spor o Štrbské Pleso sa vyostril, Štrba nainštalovala svoju tabuľu

Začiatok roka priniesol novú značku
Začiatok roka priniesol novú značku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štrba a mesto Vysoké Tatry v novom roku vyhrotili svoj spor o to, komu patrí známa tatranská osada Štrbské Pleso. Starosta Štrby Michal Sýkora a približne tri až štyri stovky ľudí dnes na Štrbskom Plese nainštalovali vstupné tabule s názvom obce Štrba po tom, čo sa Vysoké Tatry v predchádzajúcich dňoch pokúsili umiestniť svoje tabule. Obe strany tvrdia, že im súdy priznali právo osadu spravovať.

"Štrbské Pleso vždy bolo súčasťou Štrby a to stále platí," povedal včera Sýkora. Nezmenilo to podľa neho ani septembrové rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý napadol rozhodnutia nižších aj Najvyššieho súdu o pridelení osady Štrbe. "Ústavný súd len rozhodol, že prípad treba ešte preskúmať," tvrdil starosta.

Naopak Vysoké Tatry sú presvedčené, že osadu s pravdepodobne najznámejším tatranským plesom by malo spravovať mesto tak, ako do konca roka 2007. Jeho predstavitelia preto žiadali ešte koncom minulého roka, aby sa Štrba správy Štrbského Plesa vzdala.

Štrba to však odmietla, pretože podľa platného rozhodnutia Správy katastra v Poprade patrí Štrbské Pleso údajne stále obci. Tá oň podľa jej predstaviteľov prišla neoprávnene v roku 1947, keď sa Štrbské Pleso stalo súčasťou mesta Vysoké Tatry. Štrba po niekoľkoročnom úsilí napokon presvedčila súdy, že jej Štrbské Pleso patrí.

Ústavný súd však rozhodol, že Najvyšší súd nesprávne interpretoval reštitučný zákon, na základe ktorého obec chcela osadu získať. Reštitučný zákon sa totiž vzťahuje na pozemky odobraté v rokoch 1948 až 1989. Spor vrátil na posúdenie Najvyššiemu súdu.

V Štrbskom Plese žije trvalo asi približne 100 obyvateľov, patrí však medzi najnavštevovanejšie lokality Vysokých Tatier. Mesto Vysoké Tatry na Štrbskom Plese na prelome rokov nainštalovalo svoju tabuľu s označením osady, tá však krátko potom zmizla podobne ako predchádzajúca tabuľa s názvom Štrba.

"Tie tabule tam nemajú čo robiť. Dáme ich odstrániť," reagoval včera pre televíziu Markíza na najnovší vývoj situácie primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Šéf vysokotatranskej radnice sa pritom nechal počuť, že štrbské tabule môžu použiť napríklad na odhŕňanie snehu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu