Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Utečenecký tábor v Gabčíkove zatvorili

BRATISLAVA - Utečenecký tábor pre žiadateľov o azyl v Gabčíkove na prelome rokov zatvorili. Informovala o tom televízia Markíza. Dôvodom je podľa televízie výrazný pokles počtu žiadostí o azyl na Slovensku v uplynulých rokoch. V prevádzke zostávajú ďalšie tri tábory pre azylantov v Rohovciach, Opatovskej Novej Vsi a Humennom. Gabčíkovský tábor mal kapacitu pre niekoľko stoviek cudzincov.

"K znižovaniu počtu žiadateľov o azyl prispela predovšetkým zvýšená ochrana štátnej hranice," poznamenala pre Markízu Silvia Miháliková z ministerstva vnútra. Slovensko sprísnilo ochranu východnej hranice s Ukrajinou pred vstupom do Schengenského priestoru. Ďalším dôvodom podľa nej bolo uplatňovanie pravidla, ktoré znemožňuje podávať opakované žiadosti o azyl vo viacerých krajinách Európskej únie.

Ešte v roku 2004 Slovensko zaznamenalo 11.395 žiadostí o azyl, v roku 2007 to bolo 2643. Za prvých jedenásť mesiacov vlaňajška počet klesol na 845. Azyl sa podarí získať len zlomku utečencov, v roku 2007 to bolo 14 ľudí. Slovensko v minulosti za prísnu azylovú politiku čelilo opakovanej kritike Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu