Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Euro a Schengen sú do veľkej miery zásluhou tejto vlády, tvrdí Gašparovič

Prezident SR Ivan Gašparovič
Prezident SR Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vstup do schengenského priestoru a zavedenie eura sú podľa prezidenta Ivana Gašparoviča vo veľkej miere zásluhami ministrov súčasnej vlády Roberta Fica.

Gašparovič v rozhovore nepoprel zásluhy predchádzajúceho kabinetu Mikuláša Dzurindu na dosiahnutí oboch cieľov.

Do schengenu, ktorý umožňuje voľný pohyb osôb, tovaru a služieb, by sme však podľa prezidenta 21. decembra 2007 nevstúpili bez intenzívnej práce ministerstva vnútra. Pripomenul výhrady Rakúska k našej pripravenosti na odstránenie prekážok voľného pohybu cez tzv. “vnútorné hranice“ Európskej únie pred rozšírením schengenu aj o našu krajinu. Rozhodnutie bolo minulej vlády, pripustil prezident, ale "to podstatné, to gro, tú prácu urobila táto vláda, tento minister (Robert Kaliňák)," dodal.

Podporu prezidenta má aj zavedenie eura na Slovensku od 1. januára 2009. Gašparovič nesúhlasí s českým partnerom Václavom Klausom, ktorý počas januárovej návštevy Slovenska varoval pred skorým zavedením eura. Naopak, tvrdí, že mnohí predstavitelia okolitých štátov nám vstup do eurozóny závidia. “V súčasnej dobe Slovensko tým, že vstúpilo do eurozóny, ozaj vyhralo,“ povedal.

Prezidenta teší, že slovenská mena je stabilná. Spokojný je aj s konverzným kurzom 30,126 Sk. Ak by sa totiž podľa Gašparoviča mali podmienky prechodu SR na euromenu dohadovať v súčasnosti, v čase svetovej ekonomickej krízy, nevie si predstaviť, aký by konverzný kurz bol. Získali sme jednoduchý život pri cestovaní, či obchodovaní so štátmi únie, záujem investorov, dodal Ivan Gašparovič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu