Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Tutková sa na zásah polície sťažuje na Ústavnom súde

BRATISLAVA - Občianske združenie Centrum pre bioetickú reformu sa sťažuje na políciu za porušovanie práva na slobodu prejavu, rezortu vnútra však považuje postup polície za adekvátny a v súlade so zákonom.

Celý incident sprevádzajú protirečivé vyhlásenia. Polícia údajne ukončila zhromaždenie, ktoré podľa nej mohlo pohoršovať verejnosť. Po zákroku však tvrdila, že žiaden z policajtov zhromaždenie neukončil. Zástupkyňa CBR Jana Tutková súčasne tvrdí, že sa polícia vyhrážala zaistením infopanelov kampane, doteraz ju však zo žiadneho priestupku neobvinili. Polícia ukončila protest na podnet TV JOJ.

CBR dnes na Ústavnom súde podalo sťažnosť pre porušovanie práva na slobodu prejavu zo strany ministerstva vnútra a polície. Podnet dnes v mene centra podal obhajca Allan Böhm. "Rešpektujeme právo kohokoľvek obrátiť sa na ÚS SR," povedal hovorca rezortu Erik Tomáš.

CBR žiada finančnú náhradu za ujmu spôsobenú zastrašovaním a obmedzovaním občianskeho prejavu príslušníkmi polície počas októbrového verejného zhromaždenia v Košiciach, ako i "poštvaním verejnosti proti kampani následnými mediálnymi vyhláseniami rezortu vnútra".

Polícia vtedy konala podľa riaditeľky CBR Jany Tutkovej na podnet TV JOJ, televízia to agentúre SITA potvrdila. Polícia ukončila zhromaždenie v Košiciach, pretože vystavené fotografie interrupcií podľa nej mohli pohoršovať verejnosť. "Polícia sa vyhrážala zaistením informačných panelov kampane Stop genocíde, na ktorých sú popri obetiach genocíd zobrazené aj nenarodené deti po umelom potrate," povedala vtedy Tutková. Polícia oponovala, že žiaden z policajtov zhromaždenie neukončil.

Vnútro označilo kampaň za pohoršujúcu podľa priestupkového zákona. Podľa Tutkovej však CBR doteraz z priestupku obvinené nebolo. V sťažnosti sa podľa nej odvolávajú na rozsudky ESĽP, ktorý chráni aj pohoršujúci slobodný prejav a za normu nepovažuje zákon, ktorý nie je precízne definovaný, ale je na subjektívnom výklade, napríklad policajtov. "Pripomíname, že toto nie je len problém medzi políciou a občianskym združením CBR, pretože voči nemu už podobne vystupovala aj mestská polícia, univerzita a Rada pre reklamu," uviedol Tomáš.

Podobné výstavy organizujú partnerské organizácie CBR v Európe, v USA, Kanade i v Rusku. „Obrázky sú najlepším argumentom, keď sa umelý potrat prekrúca na ľudské práva, pretože jasne ukazujú, že ide o neľudský čin, priam zločin proti ľudskosti. Toto násilie sa deje v skrytosti a preto je tolerované," uviedla Tutková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu