Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pospolitosť podá na Kaliňáka trestné oznámenie!

Slovenská pospolitosť
Slovenská pospolitosť

BRATISLAVA - Zástupcovia občianskeho združenia Slovenská pospolitosť včera potvrdili, že sa plánujú brániť proti rozpusteniu združenia na súde. Pripravujú tiež podať na ministra vnútra Roberta Kaliňáka trestné oznámenie. Novinárom to povedal šéf združenia Ivan Sýkora. Slovenskú pospolitosť, ktorá je obviňovaná z pravicového extrémizmu, rozpustilo ministerstvo vnútra zhruba pred mesiacom.

"Pripravujeme svoje odvolanie na súd," povedal Sýkora, podľa ktorého bolo rozpustenie združenia protizákonné a bez dôkazov. Ministerstvo rozhodlo o rozpustení bez toho, aby združenie reagovalo na upozornenie ministerstva, dodal. Vláda chce podľa Sýkoru zrušiť pospolitosť aj preto, aby potlačila národnú opozíciu.

Ministerstvo, podľa ktorého združenie roznecovalo nenávisť a neznášanlivosť z národnostných, rasových, náboženských a politických dôvodov, Sýkorovu kritiku odmietlo. "Trváme na tom, že sme postupovali v súlade so zákonom," reagoval pre ČTK hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš.

Združenie pre údajné zneužitie právomoci verejného činiteľa pripravuje aj trestné oznámenie na ministra vnútra. "Hrozbu trestným oznámením zo strany predstaviteľov Slovenskej pospolitosti vnímame ako kompliment a zároveň potvrdenie, že polícia aj ministerstvo vnútra postupujú v boji proti extrémizmu správne," poznamenal Tomáš.

Rozhodnutie ministerstva zatiaľ nie je právoplatné a združenie sa môže odvolať do tridsiatich dní. V prípade, že sa odvolá, o jeho osude bude rozhodovať súd. Pospolitosť bude však podľa Sýkoru pokračovať aj naďalej. "Slovenská pospolitosť nekončí, žiť bude naďalej," vyhlásil.

Najvyšší súd už predvlani rozpustil ultranacionalistickú Slovenskú pospolitosť - Národnú stranu, ktorá sa hlásila k myšlienkam prezidenta vojnového štátu Jozefa Tisa. Slovenská pospolitosť potom pokračovala ako občianske združenie.

Členovia pospolitosti v minulosti vzbudili rozruch pochodmi, na ktorých vystupovali v uniformách pripomínajúcich vojnový slovenský štát. Na viacerých demonštráciách zasahovala polícia. Zhromaždenia, na ktorých sa plánovali zúčastniť, viackrát odmietli samosprávy povoliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu