Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Janušek je perfektný, SNS má v zásobe 20 ministrov výstavby, tvrdí Slota

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - SNS má toľko schopných ľudí vo svojich radoch, že môže mať aj 20 ministrov výstavby. Minister Janušek je perfektný človek a obvinenia Vladimíra Mečiara o klientelizme sú silnou kávou. Konštatoval to pred dnešnou mimoriadnou schôdzou parlamentu, na ktorej sa opozícia pokúša odvolať ministra výstavby, líder SNS Ján Slota.

Parlament začal odvolávať ministra výstavby Mariana Januška, ktorému opozícia vyčíta netransparentnosť pri prideľovaní miliardových zákaziek pre firmy Avocat a Zamedia. Opozičné strany kritizujú, že ministerstvo dalo zákazky za 3,6 miliardy korún (119,5 milióna €) firmám blízkym šéfovi SNS Jánovi Slotovi bez toho, aby vôbec vypísali verejnú súťaž.

Opozícia nemá dostatok hlasov, aby uspela. Na odvolanie ministra je potrebných minimálne 76 hlasov. Slota sa zastáva svojho nominanta vo vláde. Podľa neho žiadna kauza neexistuje. „To je skutočne mrhanie časom a vysmievanie sa našim spoluobčanom, ktorí trošku optimálnejšie využívajú pracovný čas... To je skutočne trápne, považovať toto za robotu,“ adresoval poslancom pred začiatkom mimoriadnej schôdze Slota.

"Janušek je perfektný človek, to je to, čo si myslím. To nie je kauza, to je mrhanie časom a vysmievanie sa našim spoluobčanom, ktorí skutočne optimálnejšie využívajú svoj čas," konštatoval. K opozičnej kritike sa pridala koaličná strana ĽS-HZDS. Vladimír Mečiar povedal, že Janušek sa dopustil klientelizmu ako Brno, v piatok už hovoril o klientelizme ako Londýn.

Mečiarove výroky, podľa ktorých v rezorte došlo ku klientelizmu ako Londýn, Slota nechcel komentovať. "Je to ale silná káva vypočuť si to z jeho úst," uviedol napokon. Poslanec za ĽS-HZDS Milan Urbáni novinárom pred začiatkom schôdze povedal, že strana podrží ministra vo funkcii. Ak kontroly preukážu pochybenia ministra, podľa Urbániho konať by mal premiér, ktorý by mal navrhnúť jeho odvolanie.

Premiér Robert Fico odmieta odvolať Januška. Tvrdí, že čaká na výsledky kontrol Úradu pre verejné obstarávanie a Najvyššieho kontrolného úradu. V piatok pripustil, že má pochybnosti, či Janušek konal transparentne. K pochybnostiam, ktoré vyjadril premiér, Slota dnes len podotkol: "ja mám pochybností toľko, že by som sa najradšej pohyboval v inej galaxii".

Opozícii doteraz nevyšiel ani jeden pokus o odvolanie ministra z vlády Roberta Fica. Parlamentné odvolávanie bez straty kresla prežili minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, ministerka práce Viera Tomanová, minister spravodlivosti Štefan Harabin a už dvakrát minister financií Ján Počiatek. Opoziční poslanci dvakrát neuspeli ani na schôdzi o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu