Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pripomienku proti pokutám v jazykovom zákone podpísalo 700 ľudí

BRATISLAVA - Hromadnú pripomienku k návrhu novely zákona o štátnom jazyku podporilo za tri dni od jej zverejnenia 700 občanov. Zástancovia toho, aby boli z návrhu na zmenu zákona o štátnom jazyku vypustené tie ustanovenia, ktoré predstavujú neodôvodnený zásah štátnej moci do súkromnej sféry, mohli pripomienku podporiť prostredníctvom internetového občianskeho portálu www.changent.sk.

Pripomienkové konanie k návrhu novely z dielne ministerstva kultúry sa skončilo v piatok 5. decembra a skupina občanov zverejnila hromadnú pripomienku v stredu 3. decembra. Ako ďalej informoval jeden z jej signatárov, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál, "ak ministerstvo kultúry nevyhovie hromadnej pripomienke, je povinné uskutočniť so zástupcami pripomienkujúcich občanov rozporové konanie".

Na rozporové konanie musí pripomienku podporiť minimálne 500 fyzických osôb alebo právnických osôb. Signatári hromadnej pripomienky navrhujú, aby boli zo zákona o štátnom jazyku vypustené tie ustanovenia, ktoré regulujú používanie štátneho a iných jazykov v masmédiách, na kultúrnych podujatiach, na verejných zhromaždeniach, na pamätníkoch a na pamätných tabuliach, v nápisoch, reklamách a oznamoch určených pre informovanie verejnosti.

Používanie jazyka v týchto oblastiach považujú signatári za vec slobodného rozhodnutia každého používateľa a reguláciu prostredníctvom zákona o štátnom jazyku za neodôvodnený zásah štátnej moci do súkromnej sféry a do slobody prejavu. Chcú, aby sa za porušovanie zákona o štátnom jazyku nezaviedli pokuty.

Navrhujú tiež, aby zo zákona o používaní jazykov menšín nebolo vypustené ustanovenie, podľa ktorého používanie českého jazyka v úradnom styku spĺňa požiadavku základnej zrozumiteľnosti so štátnym jazykom. Ministerstvo totiž navrhuje toto ustanovenie vypustiť.

Novelu zákona o štátnom jazyku považuje za neprijateľnú aj Strana maďarskej koalície. Návrh novely je na: http://www.culture.gov.sk/ministerstvo/pk/detail?id=oS_zLyC_SquCdUeIWA-Quw.

Pripomienka a jej podporovatelia sú zverejnení na: http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=406948.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu