Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Máme stovky nových kostolov, nie všetky sa vydarili

KOŠICE - Stovky nových kostolov postavili po roku 1989 kresťanské cirkvi na Slovensku. Nie všetky moderné chrámy sa architektonicky vraj vydarili, podľa architektov výstavbe zvyčajne chýbala súťaž návrhov. Budovanie poznačil nedostatok peňazí či snaha o rýchle doplnenie chýbajúcich kostolov, povedali zástupcovia cirkví.

"Všeobecne platí, že ak realizácii stavby predchádza architektonická súťaž, výsledok je kvalitnejší," uviedol predseda Slovenskej komory architektov Juraj Šujan. Na väčšinu súčasných kostolov však farnosti podľa Šujana verejné architektonické súťaže nevypísali.

Najviac nových kostolov postavila rímskokatolícka cirkev, ku ktorej sa na Slovensku hlási zhruba 70 percent obyvateľov. Z celkového počtu 3632 jej chrámov je podľa štatistík Konferencie biskupov Slovenska vyše 450 nových. Nedostatok peňazí však jednotlivé fary nútil robiť kompromisy aj pri stavbách, kde architektonickú súťaž vypísali.

"V súťaži sme mali štyri návrhy, hoci už staviame, víťazný návrh nakoniec v plnej miere asi nezrealizujeme," povedal rímskokatolícky farár z košického sídliska Ťahanovce Patrik Vojtek. Kostol začali stavať v roku 2004, dokončený má byť v roku 2012, problémom sú však podľa Vojteka práve chýbajúce peniaze.

"S niektorými chrámami sme spokojní viac, s niektorými menej, veľakrát sa pod tým podpísali financie," uviedol riaditeľ gréckokatolíckeho biskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík. Gréckokatolícka cirkev postavila na Slovensku za uplynulých necelých 20 rokov takmer 50 nových kostolov. V súčasnosti má rozostavaných ďalších šesť chrámov. Spolu má cirkev 513 kostolov a modlitební. "Časť nových chrámov porušuje aj liturgické pravidlá, všetko sa šilo horúcou ihlou, niektoré veci mohli byť inak," povedal hovorca pravoslávnej cirkvi Milan Gerka. V niektorých chrámoch podľa Gerku okná napríklad siahajú až po zem, mali však byť vo výške, aby nerušili obrady.

Pravoslávna cirkev postavila po páde komunistického režimu 129 kostolov a modlitební. Spolu majú pravoslávni veriaci približne 160 chrámov. "Kostoly si jednotlivé farnosti stavajú vo vlastnej réžii, vrátane výberu návrhu a jeho financovania," uviedla Edita Škodová z Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania. Cirkev do výberu nezasahuje. Evanjelická cirkev od roku 1989 postavila 12 kostolov, spolu ich má takmer 500. Problematické je financovanie, peniaze na výstavbu získava cirkev zo zbierok či z pomoci zo zahraničia, dodala Škodová.

Na Slovensku však vznikli aj kostoly, ktoré architekti oceňujú. V roku 2003 získal napríklad kostol sv. Gorazda a spoločníkov v Košiciach Cenu za architektúru Slovenskej komory architektov. "Farnosť vypísala súťaž, prijala koncept a zrealizovala ho v navrhovanej podobe," uviedol jeden z architektov kostola Ivan Rozdobuďko.

Náklady na vypísanie súťaže podľa Šujana výstavbu kostola výrazne nepredražia. Zorganizovanie súťaže stojí približne päť percent z celkových nákladov a v konečnom dôsledku môže samotnú stavbu aj zlacniť, pripomenul Šujan.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu