Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Slota údajne nebude stíhaný za urážlivé výroky na adresu Maďarov

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Predseda vládnej SNS Ján Slota vraj nebude trestne stíhaný pre urážlivé výroky, ktoré vyslovil na adresu Maďarov.

Krajská prokuratúra v Prešove údajne odmietla podnet, ktorý podal podpredseda mimoparlamentnej Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Ondrej Dostál.

Informoval o tom Dostál, podľa ktorého šéf SNS hanobil maďarský národ. Ďalšie oznámenie v tejto veci na Slotu podalo opozičné SMK. "Zdôvodnenie rozhodnutia prešovskej prokuratúry považujem za účelové a tendenčné a jej výrok o odmietnutí trestného oznámenia za nesprávny," poznamenal v tlačovej správe Dostál.

Proti uzneseniu sa chystá preto podať sťažnosť. Hovorca krajskej prokuratúry Marián Spišák nevedel dnes informáciu o odmietnutí podnetu potvrdiť ani vyvrátiť. Slota sa verejne vyjadril nelichotivo o Maďaroch začiatkom októbra v obci Pavlovce na východnom Slovensku pri odhaľovaní slovenského dvojkríža. "..potom prišli tí zbojníci, ti vrahovia a tí, ktorí stavajú po Slovensku tých hnusných odporných turulov...," vyhlásil Slota, ktorý tak podľa Dostála spáchal trestný čin hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Prokuratúra s tým však nesúhlasila, pretože šéf SNS podľa nej oddelil zbojníkov a vrahov od tých, čo stavajú po Slovensku turulov, teda podobizne vtákov považovaných za jeden z maďarských národných symbolov, tvrdil Dostál. Doplnil, že podľa prokuratúry tiež nie je isté, že Slota hovoril o Maďaroch. Tradične komplikované vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom ochladli po nástupe novej vlády, ktorej súčasťou je aj Slotova SNS.

Začiatkom mesiaca sa zhoršili po zásahu polície proti maďarským futbalovým fanúšikom v Dunajskej Strede a následných protestoch maďarských nacionalistických hnutí. Slovenský a maďarský premiér Robert Fico a Ferenc Gyurcsány sa v polovici novembra dohodli v Komárne na spoločnom odsúdení extrémizmu, potom si však pred novinármi otvorene vymieňali názory na príčiny napätia. V blízkej dobe by sa o vzťahoch oboch krajín mali rozprávať aj prezidenti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu