Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Národnou kultúrnou pamiatkou budú zrejme len časti Starého mosta

Starý most v Bratislave
Starý most v Bratislave

BRATISLAVA - Národnou kultúrnou pamiatkou sa zrejme stanú len niektoré časti najstaršieho bratislavského mosta cez Dunaj, hlavná mostová konštrukcia Starého mosta však chránená nebude.

Rozhodlo o tom dnes ministerstvo kultúry, voči verdiktu je ešte možné podať rozklad. Informoval o tom hovorca ministerstva Jozef Bednár. Bratislavský magistrát tak bude pravdepodobne môcť začať s plánovanou rekonštrukciou mosta.

Do zoznamu pamiatok sa podľa ministerstva dostanú piliere s výnimkou stredného piliera, mýtne domčeky, schodiská na most a oporné kamenné múry. S návrhom Pamiatkového úradu zaradiť medzi chránené časti aj mostovú konštrukciu ministerstvo podľa Bednára nesúhlasilo. "Mostová konštrukcia bola z predmetu vyhlásenia vypustená aj z toho dôvodu, že nie je pôvodnou súčasťou mostu Františka Jozefa, jej konštrukcia bola už pri výstavbe v rokoch 1945 - 46 plánovaná ako dočasná a v súčasnosti vykazuje havarijný stav," poznamenal hovorca.

Dôvodom rozhodnutia sú podľa Bednára aj požiadavky týkajúce sa plavby po Dunaji. Dunajská komisia od Slovenska žiadala zdvihnutie mostovej konštrukcie, aby pri zvýšenej hladine Dunaja nehrozilo uviaznutie lodí. Starý most je jediným existujúcim bratislavským mostom cez Dunaj, ktorý postavili ešte pred nástupom komunistického režimu. Vystavali ho ako dočasné riešenie na prepravu vojenskej techniky v roku 1945, niektoré časti sú však ešte z 19. storočia.

Vedenie hlavného mesta chcelo pôvodne most úplne prestavať za približne jednu miliardu korún (33,19 milióna eur), návrh na novú podobu mosta však narazil na odpor časti verejnosti a architektov. Neskôr magistrát ohlásil ďalšiu súťaž. Most je podľa bratislavskej samosprávy v zlom technickom stave a od januára na ňom bude s výnimkou vozidiel MHD vylúčená doprava. S ďalšími rozhodnutiami ohľadom budúcnosti Starého mosta chcel magistrát počkať práve aj na rozhodnutie ministerstva kultúry.

Hlavné mesto podľa Bednára môže most zrekonštruovať v plnom rozsahu, pri prestavbe by bolo možné premiestniť so súhlasom pamiatkarov napríklad aj mýtne domčeky. Pri rekonštrukcii sa budú dať nadstavať aj mostné piliere. Voči rozhodnutiu ministerstva môžu účastníci konania, ktorými boli magistrát a Slovenský vodohospodársky podnik, podať rozklad do 15 dní odo dňa, keď verdikt dostanú, poznamenal hovorca.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu